A Kínában élő ujgur kisebbség jogaiért küzdő aktivista, Ilham Tohti lánya apja nevében átvette a Szaharov-díjat szerdán Strasbourgban. A díjazott Kínában tölti életfogytig tartó börtönbüntetését.

Ilham Tohtit szeparatizmus vádjával ítélték el 2014-ben. Az ujgur tudós és emberi jogi aktivista jelenleg a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytig tartó börtönbüntetését.

„Ilham Tohti aktivista munkáján keresztül képes volt megadni a szót az ujguroknak. (…) Tohti húsz éven keresztül dolgozott azért, hogy párbeszéd induljon köztük és a Kínában élő többi nép között, és kölcsönösen próbálják megérteni egymást” – mondta a Parlament elnöke, David Sassoli a díjátadón.

Ilham Tohtit ujgur tudós és emberi jogi aktivista kapta a Szaharov-díjat 2019-ben. Tohti jelenleg a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytig tartó börtönbüntetését.- Forrás: hongkongfp.com

„Ma örülnünk kellene, és a szólásszabadságot kellene ünnepelnünk. Ehelyett szomorú nap a mai. Ismét üres a díjazott széke, mert olyan világban élünk, ahol a gondolatszabadság nem mindig jár együtt a fizikai szabadsággal” – tette hozzá Sassoli.

Jewher Ilham a díj átvételekor így fogalmazott beszédében: „Megtisztelő, hogy ma édesapám nevében átvehetem a Szaharov-díjat az Európai Parlamentben. Hálás vagyok, hogy elmesélhetem a történetét, mert neki magának nincs erre lehetősége. Őszintén, sajnos nem tudom, hol van az édesapám. A családunk legutóbb 2017-ben hallott hírt róla”.

„Ma a Kínában élő ujgur közösség nem élhet szabadon… sem az iskolában, sem nyilvános helyeken, sem otthon. Az édesapámra, mint sok más honfitársára, rásütötték az erőszakos szélsőséges bélyegét, akinek betegségét kezelni kell, gondolkodásmódját pedig meg kell változtatni” – mondta Ilham Tohti lánya. „Az erőszakos szélsőséges bélyege az, ami miatt a kormány egymillió, vagy annál is több embert „koncentrációs táborokba” küldött, ahol az ujguroknak fel kell adniuk a vallásukat, nyelvüket és kultúrájukat, ahol az embereket kínozzák, sokuk életét is veszti”.

Jewher Ilham, Ilham Tohti lánya átveszi a Szaharov-díjat édesapja helyett David Sassolitól, az EP elnökétől az Európai Parlamentben 2019 december 18-dikán. – Forrás: Európai Parlament

2017 áprilisa óta az ujgur közösségből több mint egymillió embert küldtek internálótáborokba, ahol arra kényszerítik őket, hogy lemondjanak nemzeti identitásukról és vallásukról, és fogadjanak hűséget a kínai kormánynak.

Jewher Ilham édesapja ügyének támogatását kérte a Parlamentben: „Akik itt ülnek a teremben, vagy hallgatják a beszédemet, kérdezem önöket: önök szerint van azzal gond, ahogy a kínai kormány az ujgur közösséggel bánik? Ha a válaszuk igen, akkor kérem, dolgozzunk a megoldáson”.

David Sassoli beszédében Ilham Tohti azonnali, feltétel nélküli szabadon bocsátását követelte, és a többi, börtönben sínylődő Szaharov-díjas számára is szabadságot kért. Ezek az emberek „azért jutottak oda, mert kiálltak az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok védelme mellett”, fogalmazott az elnök.

Ilham Tohti

Az ujgur közösség jogaiért küzdő aktivista a Kínai Népköztársaságban tölti életfogytiglan tartó börtönbüntetését. Szeparatizmus vádjával ítélték el 2014-ben, mert társalapítója az Ujgur Online weboldalnak, amely az ujgur közösség és a kínaiak közötti megértést segíti. 2017 óta mintegy egymillió ujgurt tartanak fogva internáló tárborokban.

Ilham Tohti története:

Szaharov-díj

A gondolatszabadságért adományozott Szaharov-díjat az Európai Parlament ítéli oda minden évben. A díjat 1988-ban alapították, és az emberi és alapvető jogok védelme érdekében dolgozó személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjjal 50 ezer euró jutalom is jár. Tavaly Oleg Szencov kapta a díjat.

A Szaharov-díj idei döntősei

A 2019-es Szaharov-díj döntősei Ilham Tohti mellett a brazil Marielle Franco, Chief Raoni és Claudelice Silva dos Santos és a kenyai The Restorers voltak. Tevékenységükről ITT lehet többet megtudni.

A Szaharov-díj honlapja