A 35 éves bosnyák származású Alma Zadić lett az új osztrák kormány igazságügyi minisztere. „Azért hagytam el az ügyvédi pályát és mentem politikusnak, mert meg akartam mutatni, hogy a sokféleség és a kohézió erőssé tesz minket” – mondta a fiatal jogásznő, aki 2017 óta parlamenti képviselő a Zöld Párt tagjaként. Az osztrák államfő ma iktatta be hivatalukba Ausztria új kormányának tagjait.

Alma Zadić 1984-ben a bosznia-hercegovinai Tuzlában született. Szüleivel a háború elől 1994-ben Bécsbe menekült, ott végezte el a jogi egyetemet. Tanult a New York-i Columbia egyetemen, ezt követően pedig hét évig a londoni székhelyű, 17 országban irodát működtető Freshfields Bruckhaus Deringer ügyvédi irodánál dolgozott. Szakmai gyakorlatot végzett a hágai nemzetközi bíróságon.

Az osztrák sajtó szerint Zadić nem lesz könnyű helyzetben az igazságügy élén, mert korábban rendkívül kritikus volt az osztrák ügyészséggel szemben, különösen gazdasági bűncselekményekkel kapcsolatban és korrupciós ügyekben. A Der Standard hozzá teszi: “Alma Zadić nem fél a nagy feladatoktól.”

Forrás: Facebook

„Úgy gondolom, hogy belépésem az osztrák korményzatba nem csak számomra fontos. Fontos mindn olyan embernek, aki Ausztriában él, de nem itt született, és fontos a Bosznia-Hercegovinából és a volt Jugoszláviából származó embereknek is.”- nyilatkozta megválasztásával kapcsaolatban Zadić.

Zadić kinevezéséhez gratulált Bosznia-Hercegovina parlamentjének elnöke, Denis Zvizdić is. „Egy  fiatal, képzett és okos bosnyák nőt elismertek egy olyan világban, ami méltányolja a minőséget. 35 évesen az új osztrák kormányban igazságügy miniszterré lenni óriási siker és elismerés.” – nyilatkozta Zvizdić.

Az osztrák államfő beiktatta az új kormányt

Az osztrákok azt várják, hogy olyan kormányuk legyen, amely nyugodtan és lelkiismeretesen tevékenykedik az országért – mondta Alexander Van der Bellen államfő kedden a Hofburgban, mielőtt beiktatta volna hivatalukba az új kormány tagjait.

Az államfő arra intette az Osztrák Néppárt (ÖVP) és a Zöldek által alkotott kormánykoalíció tagjait, hogy bánjanak óvatosan a hatalommal, az ugyanis “csupán eszköz arra, hogy szolgálják a hazájukat”. Van der Bellen arról is beszélt: a kormány tagjaitól azt várja, hogy keressék a párbeszédet más pártokkal is. 

Elmondta: olyan kormányt szeretne, amely “a legjobbat akarja” Ausztria számára. Úgy fogalmazott: nagy várakozás előzi meg a hivatalba lépő új kormányt, a választók bizalmát ugyanakkor újra és újra el kell nyerni.

Van der Bellen felmentette hivatalából a Brigitte Bierlein vezette ügyvezető kormány tagjait, majd beiktatta az új kormánytagokat, Sebastian Kurz kancellárt, Werner Kögler alkancellárt, aki a sport- és közszolgálati miniszteri teendőket is ellátja, valamint a 13 minisztert és a két államtitkárt. 

A hivatalba lépő kormány szerdán kezdi meg munkáját. A kabinet több szempontból is rekordot dönt: a Néppárt és a Zöldek először vesz részt közösen kormányzati munkában, Kurz pedig második hivatali ciklusának kezdetén is a legfiatalabb kormányfő az Európai Unióban.