Az új bértámogatás rendelet egyértelműen pozitív változtatásokat hoz és rugalmasságot enged. A szabályváltozások 8 nap múlva lépnek hatályba, azonban már a folyamatban lévő kérelmek ügyében is alkalmazandók lesznek. – Kántor Balázs, a Lakatos, Köves és Társai Ügyvédi Iroda adócsoportjának vezetője összefoglalta a legfontosabb változásokat.

A csökkentett munkaidős foglalkoztatás szabályai az alábbiakban módosulnak:

  • A munkaidő csökkenthető akár 25%-ra, tehát napi 2 órára is.
  • A jogszabály alapján ezzel összhangban – feltéve, hogy ez volt a kormányzati szándék – az állami támogatás összege is mintegy nettó 112 000 Ft-ra nő.
  • A létszámtartási kötelezettség az adott munkavállaló munkaviszonyának fenntartására irányul a statisztikai létszám fenntartása helyett, és a munkavállaló felmondása, vagy a munkáltató azonnali hatályú felmondása nem jelenti a kötelezettség megsértését. A kutatás-fejlesztési tevékenységet folytató munkáltatók esetében is megszűnik a statisztikai létszám fenntartására vonatkozó kötelezettség, bár a továbbfoglalkoztatási kötelezettség fennmarad.
  • A túlóra-tilalom is csak az adott munkavállaló tekintetében értelmezendő.
  • Az új szabályok egyértelművé teszik, hogy a home office-ban dolgozók is kaphatnak támogatást.
  • Nincs kötelező fejlesztési idő abban az esetben, ha a csökkentett munkaidő a korábbinak legfeljebb a fele. Ebben az esetben bért sem kell fizetni a munkáltatónak a fejlesztési időre.

Továbbra sem teljesen világos, hogy a munkáltatónak kell-e igazolni a nemzetgazdasági érdeket, illetve a csökkentett munkaidőben történő foglalkoztatás gazdasági indokait, mivel nem minden ezzel kapcsolatosan rendelkezést helyeztek hatályon kívül, és a megmaradó, valamint hatályon kívül helyezett rendelkezések között átfedés van.

A 141/2020. (IV. 21.) Korm. rendelet ITT elérhető