Bekerült a koronavírus fertőzés a holland scheveningeni börtönbe, ahol több háborús bűnöst is fogva tartanak. A Hágai Nemzetközi Törvényszék mellett működő Védők Egyesülete (ADC-ICT) azt kérte a törvényszéktől, hogy a vírus miatt sürgősen hagyja jóvá egyes fogvatartottak, többek között Ratko Mladić, Radovan Karadžić és Milivoj Petković korai vagy ideiglenes szabadon bocsátását.

A Védők Egyesülete kérelmében arra hivatkozik, hogy a büntetőtörvényszék scheveningeni intézetében fogvatartott elítéltek többsége már letöltötte büntetésének kétharmadát és a jogszabály szerint ilyen esetben az elítélt kérvényezheti az ideiglenes szabadon bocsájtást, amit a büntetőtörvényszék elnöke hagy jóvá. A védőügyvédek azonban azt is kérik, hogy a koronavírus járvány miatti fenyegetettségre tekintettel olyan fogvatartottakat is bocsájtsanak ideiglenesen szabadon, akik még nem töltötték le büntetésük kétharmadát.

“A koronavírus járvány miatt a hágai ENSZ börtönegység a holland büntetésvégrehajtással együttműködve számos intézkedést hozott a fogvatartottak egészségének védelme érdekében. Minden olyan szolgáltatást és tevékenységet, ami nem tekinthető sürgősnek, további értesítésig felfüggesztettek, ideértve a fogvatartottak látogatását is” – mondta Helena Eggleston, a törvényszék szóvivője.

Jelenleg több mint hatvan elítélt töltötte vagy tölti börtönbüntetését a volt Jugoszláviában 1992–1995 közötti polgárháború során elkövetett háborús bűntettek miatt 14 európai ország büntetésvégrehajtási intézetében, mely országok a fogvatartásra vonatkozóan a nemzetközi törvényszékkel befogadási megállapodást kötöttek. Magyarországon hivatalosan nincs ilyen elítélt.

A befogadó bv-intézeteket a világjárványra tekintettel folyamatosan ellenőrzik, a rabokat tesztelik, de eddig nem jelentettek koronavírus fertőzést. Az ENSZ emberi jogi biztosa és az Európa Tanács ajánlásokat adott ki a börtönökben a koronavírus elterjedése elleni védelemre vonatkozó intézkedések kidolgozásának fontosságáról. A Hágai Nemzetközi Törvényszék elnöke, Carmel Agius határozatban kérte, hogy június végéig minden 14 napban tájékoztassák a fogvatartottak és a börtönök helyzetéről.

Ratko Mladićot, a Szerb Köztársaság hadserege korábbi parancsnokát a Hágai Nemzetközi Törvényszék 2017. novemberben nem jogerősen életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte a Srebrenicában elkövetett népirtásért, boszniai nem-szerb lakosok üldözéséért, Szarajevó lakosságának terrorizálásáért. A védelem fellebbezésére a szóbeli meghallgatást 2020. március 17-re és 18-ra tervezték, de a törvényszék néhány nappal korábban bejelentette, hogy Mladić egészségi állapota miatt elhalasztják az eljárást.  Mladić 2011. május vége óta tartózkodik Scheveningenben, miután a szerb hatóságok letartóztatták a magyar határól 100 kilométerre lévő Lázárföldön.

Radovan Karadžić 2019. márciusban kihirdetett életfogytiglani ítélete óta várja, hogy a scheveningeni börtönből egy olyan ENSZ tagállam végrehajtó intézetébe szállítsák, mely megállapodást kötött a Nemzetközi Törvényszékkel. Karadžićot a Srebrenicában elkövetett népirtásért, a lakosság üldöztetéséért, Szarajevó polgárainak terrorizálásáért ítélték el. A Szerb Köztársaság egykori elnökét 2008. július 21-én tartóztatták le hosszú évek bujkálása után Belgrádban.

A Horvát Védelmi Tanács (HVO) korábbi vezérkari főnöke, Milivoj Petković elsőfokon hozott húsz éves börtönbüntetését a Fellebbviteli Bíróság 2017. novemberben helybenhagyta. A bíróság Bosznia-Hercegovinában a bosnyák lakosság ellen 1993-ban elkövetett háborús bűncselekmények miatt ítélte el. Jelenleg Scheveningenben várja, hogy elszállítsák abba az országba, ahol a büntetését fogja tölteni.