Távozik posztjáról a tokiói főügyész, miután a japán Nikkei híroldal leleplezte, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelet kijárási korlátozások ellenére mások otthonában többször is szerencsejátékot játszott.

Hiroshi Kurokawa a Sankei Shimbun és az Asahi Shimbun újság egy jelenlegi és két korábbi újságíróival hat órán keresztül pénzben játszott szerencsejátékot egyikük otthonában május 1-jén és 13-án, miközben az országban rendkívüli állapot van érvényben a koronavírus-járvány miatt. A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy Japánban tilos a szerencsejáték. A tokiói főügyész mindezekre tekintettel benyújtotta lemondását.

Forrás: Nikkei.com

A lemondás jelentős csapást jelent Shinzo Abe miniszterelnöknek, aki jogi módosítást próbált kidolgozni az ügyészek nyugdíjazásának késleltetése érdekében, ami a kabinet bírálói szerint alááshatja az igazságszolgáltatás függetlenségét. A módosítás szerint a kabinet jóváhagyásával 63 évről 66-ra emelné a magas rangú ügyészek nyugdíjkorhatárát. Széles körben úgy tekintették, hogy ez előkészíti az utat a 63 éves Kurokawa előléptetéséhez a Legfőbb Ügyészség legfőbb posztjára.

A parlament alsóházának belső ügyekért és kommunikációért felelős bizottsága május 21-i ülésén Hiroyuki Yoshiie, az igazságügyi alelnök miniszter megerősítette, hogy a minisztérium kihallgatta Kurokawát, de részleteket nem közöltek, mert a vizsgálat még folyamatban van.

Kurokawa lemondását az Igazságügyi Minisztériumon keresztül továbbítják a kabinethez. A kabinet jóváhagyásának kézhezvétele után az elbocsátás csak Naruhito császár tanúsítványa után lesz hivatalos.