Romániában az új karanténtörvény ellen is alkotmányossági óvást emelt pénteken az ombudsman, miután július első három hetében a korábbi karanténintézkedések jogalapját megszüntető alkotmánybírósági határozat hátráltatta a koronavírus-járvány elleni védekezést.

A Romániában a “nép ügyvédjének” nevezett alapjogi biztos ezúttal nem a törvény egésze ellen emelt kifogást, hanem azt a rendelkezést találta alkotmánysértőnek, amely szerint a tünetmentes fertőzöttet legfeljebb 48 óráig lehet orvosi kivizsgálás céljából akarata ellenére elszigetelni egy egészségügyi intézményben.

Az ombudsman szerint a szabadságvesztéssel felérő elszigetelés az utolsó megoldás kellene legyen, ha már a kevésbé “korlátozó” lehetőségek kimerültek, nem pedig az első, a törvény erejével előírt intézkedés.

Ludovic Orban miniszterelnök az újabb alkotmányossági óvást Románia alapvető érdekei elleni támadásként értékelte. A kormányfő érthetetlennek nevezte a “kitartást”, amellyel az ombudsman azokat a törvényeket támadja, amelyek nélkülözhetetlenek a járvány megfékezése, az emberek életének és egészségének megvédése szempontjából.

A miniszterelnök felidézte, hogy a korábbi karanténintézkedések jogalapját is az ombudsman óvása nyomán számolta fel az alkotmánybíróságnak és a kormánynak ezért három hétig nem voltak eszközei arra, hogy a fertőzötteket elkülönítse, a velük érintkezésbe került embereket pedig karanténban tartsa. A joghézag három hetében – az új karanténtörvény hatályba lépéséig eltelt időszakban – több mint kétszeresére emelkedett az ismert koronavírusos aktív fertőzöttek, illetve a naponta diagnosztizált új esetek száma.