Magyarország köztársasági elnöke, a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Érdemrend középkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta Kónya Istvánnak, a Kúria elnökhelyettesének. Az elismerést Áder János köztársasági elnök Kövér Lászlóval, az Országgyűlés elnökével együtt adta át. 2020. augusztus 19-én, az Országház kupolatermében.

A kitüntetést a több évtizedes jogászi pályafutása során többek között a jogos védelem új szabályrendjének megalkotása és alkalmazása terén elért eredményei, valamint büntetőjogászok nemzedékeinek szakmai fejlődését elősegítő publikációs tevékenysége elismeréseként vehette át.

Fotó: Mohai Balázs / Jogi Fórum

Kónya István 1954. február 20-án született Budapesten, a fővárosi Vörösmarty Gimnáziumban érettségizett. 1979-ben végzett az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán, „cum laude” minősítéssel. 1981-ben nevezték ki Szegedi Katonai Bíróság ítélőbírójává. 1991-től legfelsőbb bírósági bíró, 2000. évtől tanácselnök, két évvel később a Büntető Kollégium vezetői tisztségét tölti be. 2012. augusztus 1-től a Kúria elnökhelyettese és szóvivője. Számos könyv, tankönyv, jogi tudományos tanulmány szerzője, szakvizsga bizottsági tag, részt vett az új Büntető Törvénykönyv és a Büntetőeljárási törvény kodifikációjában is.

A Kúria 2019. évi évkönyvében akként fogalmaz: „A valóság megismerése feladat, a jog tudása kötelesség, de a döntés nem csupán eredmény, hanem alkotás, ami a megérlelt döntéshozatal élményén alapszik.”