A gondolat szabadságáért járó Szaharov-díj 2020-as kitüntetettje a belaruszi demokratikus ellenzék, jelentette be a Parlament elnöke csütörtökön.

David Sassoli a brüsszeli plenáris ülésteremben délben jelentette be a Szaharov-díj idei kitüntettjeit azt követően, hogy a Parlament és a képviselőcsoportok elnökeiből álló Elnökök Értekezlete meghozta a döntést.

„Szeretnék gratulálni a belaruszi ellenzék képviselőinek a bátorságukért, kitartásukért és eltökéltségükért. Egy sokkal erősebb ellenféllel szálltak szembe és tartanak ki ellene. De olyan dolog áll a pártjukon, amelyet puszta erő soha nem tud legyőzni: az igazság. Tehát, kedves díjazottak, az üzenetem a következő: tartsatok ki, és ne adjátok fel a harcot. Mi mellettetek vagyünk” – mondta Sassoli a döntést követően.

„A tavalyi egyik döntőst, a Guapinol környezetvédelmi csoport tagját, Arnold Joaquín Morazán Erazót a múlt héten meggyilkolták. A csoport egy hondurasi vasércbánya ellen tiltakozik. A gyilkosság felelőseinek beazonosítására és felelősségre vonására azonnal hiteles és független vizsgálatot kell indítani” – jelentette ki David Sassoli.

Tiltakozás egy brutális rezsim ellen

A belaruszi demokratikus ellenzéket a Koordinációs Tanács képviseli, amelyet pár bátor nő neves politikai és civil szereplőkkel együtt kezdeményezett.

Belaruszban az augusztus 9-i, vitatott kimenetelű elnökválasztás politikai válságot okozott, amelyet az autoriter Aljakszandr Lukasenka elnök elleni népfelkelés követett. A tiltakozást a rezsim brutális eszközökkel igyekszik elfojtani.

A Szaharov-díj ünnepélyes átadására december 16-án kerül sor.

A Parlament szerdán új ajánlásokat fogadott el, amelyben az Unió és Belarusz közötti kapcsolat alapos áttekintését javasolja.

A 2020-as Szaharov-díj döntősei:

Forrás: Európai Parlament

A belarusz demokratikus ellenzék, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel, bátor nők és a politikai és civil szféra szereplőinek kezdeményezése

A belarusz demokratikus ellenzék, amelyet a Koordinációs Tanács képvisel. A tanácsot létrehozta: Szvjatlana Cihanouszkaja az ellenzék vezetője; Szvetlana Alekszijevics Nobel-díjas írónő; Maria Kalesnikava zenész és politikai aktivista; Volha Kavalkova és Veranika Tsapkala politikai aktivisták; valamint a politikai és civil szféra képviselői, blogger és politikai bebörtönzött Siarhei TsikhanouskiAles Bialiatski a belarusz emberi jogi szervezet, a Viasna alapítója; Siarhei DyleuskiStsiapan Putsila a NEXTA alapítója; Mikola Statkevich politikai bebörtönzött és a 2010-es választások ellenzéki jelöltje.

Az EP szeptemberben fogadott el állásfoglalást a belarusz helyzet kapcsán, ebben az EP-képviselők elítélték a belarusz hatóságokat a békés tüntetések erőszakos elnyomása miatt.

Guapinol aktivisták és Berta Cáceres, Honduras

Guapinol – környezetvédelmi aktivisták: Porfirio Sorto Cedillo, José Avelino Cedillo, Orbin Naún Hernández, Kevin Alejandro Romero, Arnold Javier Aleman, Ever Alexander Cedillo, Daniel Marquez és Jeremías Martínez Díaz. Azért börtönözték be őket, mert békés tiltakozó tüntetést szerveztek egy bányavállalat ellen, amely beszennyezte a Guapinol és a San Pedro folyók vizét. Míg más fogvatartottakat szabadon bocsátottak, őket továbbra is őrizetben tartják, habár az ügyészség nem nyújtott be olyan bizonyítékot, amely a fogva tartást indokolná.

Berta Cáceres világhírű környezetvédő aktivistát, a hondurasi Lenka közösség tagját 2016 márciusában gyilkolták meg. A közösségének jogait védő COPINH alapítója volt, több mint két évtizeden át harcolt a földek védelméért és a nagy környezetszennyező projektek ellen. Környezetvédelmi munkájáért 2015-ben Goldman-díjat kapott.

Nadzsíb Mikael főtisztelendő, Moszul érseke

Amikor az Iszlám Állam 2014 augusztusában Moszulba érkezett, Nadzsíb Mikael főtisztelendő, Moszul érseke gondoskodott a keresztények, szírek és kaldeusok evakuálásáról Kurdisztánba, és több mint 800, a 13. és 19. század között készült történelmi kéziratot őrzött meg. A kéziratokat később digitalizálták és kiállították Franciaországban és Olaszországban. 1990 óta összesen mintegy 8000 kézirat és 35 000 dokumentum fennmaradásátsegítette.

Háttér

Az Európai Parlament minden évben kiosztja a gondolat- és véleményszabadságért járó Szaharov-díjat. Az Andrej Szaharov, a Nobel-békedíjjal kitüntetett orosz fizikus nevét viselő díjat 1988-ban alapították, és az ember és alapvető jogok védelme érdekében tevékenykedő személyeket vagy csoportokat tüntetik ki vele. A díjhoz 50 ezer euró jutalom is jár.

Tavaly Ilham Tohti, a kínai ujgur kisebbség jogaiért küzdő ujgur közgazdász volt a díj kitüntetettje.