Befogadhatók Ukrajna Oroszország ellen benyújtott, a Krímben elkövetett orosz emberi jogsértésekre vonatkozó panaszai – közölte az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön.

Az ukrán kormány beadványa szerint Oroszország 2014. február 27. óta tartó krími katonai jelenléte, illetve a helyi önkormányzat támogatása révén hatékony ellenőrzést gyakorol az Ukrajna szerves részét képező Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol felett. Állítása szerint az Oroszország területén kívül gyakorolt joghatóság az emberi jogok megsértésének adminisztratív gyakorlatát eredményezte egészen 2015. augusztus 26-ig.

Az ukrán kormány kérelmének célja annak megállapítása, hogy Oroszország 2014. február 27. és 2015. augusztus 26. között a Krímben szisztematikus jogsértést követetett el, megsértve azzal az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

A strasbourgi székhelyű Európa Tanács felügyelete alatt működő bíróság megállapította, hogy az ukrán kormány által kifogásolt, a Krímben elkövetett állítólagos jogsértések Oroszországra vonatkoznak, ugyanis a kérdéses időpontban Moszkva joghatóságot gyakorolt a terület felett.

A bíróság szerint az ukrán állításokat alátámasztja, hogy a Krímben 2014 januárjától márciusig megnövekedett az orosz katonai jelenlét, az ott állomásozó orosz csapatok fenyegetést jelentettek, és aktívan részt vettek az állítólagos eseményekben.

Az ukrán kérelem befogadhatóságáról szóló döntést követően ítélet egy későbbi időpontban születik – közölték.