Az ukrán parlament jogvédelmi bizottsága elfogadta és támogatja a lakossági fegyverviselést engedélyező és szabályozó törvénytervezetet. A parlament honlapján megjelent tájékoztató szerint a tervezet jelentősen enyhíti a fegyverviselési szabályokat.

Az új törvény lehetővé teszi az ukrán állampolgárok számára automata gépfegyverek, rövid és hosszú csövű lőfegyverek, sörétes és golyós puskák, karabélyok birtoklását. A tervezet szerint a tulajdonosok a gépjármű vezetői jogosítványhoz hasonló fényképes fegyverviselési engedélyt kapnának. E dokumentum tartalmazná az illető számára engedélyezett lőfegyver kategóriáját, valamint a gépkocsik forgalmi engedélyéhez hasonló, a birtokolt lőfegyver műszaki adatait tartalmazó dokumentumot is mellékelnének hozzá.

A törvénytervezet előírja majd azt is, kik lesznek jogosultak lőfegyver viselésére. Olyan kritériumok szerepelnek a dokumentumban, mint a megfelelő egészségi állapot, és a büntetlen előélet. A lőfegyverek tulajdonosainak kötelező lesz felelősségbiztosítást kötni.

A törvénytervezet értelmében létre kell hozni egy egységes országos nyilvántartási adatbázist, az igénylőknek pedig át kellene esniük egy speciális fegyverhasználati kiképzésen.

A fegyverviselési szabályok enyhítését az ukrán államfő llenzi, szerinte ugyanis “az ukrán társadalom még nem eléggé érett a fegyverkezéshez”.