A koronavírus-járvány megfékezésére januárban bevezetett éjszakai kijárási tilalom azonnali feloldására szólította fel kedden a holland kormányt a hágai illetékes bíróság, mondván: a vonatkozó törvény értelmében nem volt vészhelyzet a tilalom bevezetésekor. Az ügy egy civil szervezet keresete alapján indult.

A hágai bíróság határozata szerint a holland kormány a kijárási tilalmat a polgári hatóságok rendkívüli hatásköréről szóló törvény alapján vezette be. Ez a törvény lehetővé teszi a kormány számára, hogy rendkívüli állapot okozta kivételes helyzetben a rendes jogalkotási folyamat mellőzésével léptessen hatályba intézkedéseket. A bíróság ítéletében azonban azt állapította meg, hogy nem állt fenn vészhelyzet Hollandiában, ezért a kormánykoalíció nem volt jogosult a rendkívüli hatáskörök alkalmazására a szóban forgó korlátozás végrehajtását illetően.

A bíróság a kijárási tilalmat “a mozgás és a magánélet szabadságához való jog messzemenő megsértésének” nevezte, amely közvetett módon korlátozza a gyülekezés és a tüntetés szabadságának jogát is. Egy ilyen intézkedés meghozatala “nagyon körültekintő döntéshozatali folyamatot igényel” – áll az ítéletben.

Mark Rutte holland miniszterelnök kedd délután arra kérte az ország lakosságát, hogy a bírói döntés ellenére ne tartózkodjanak közterületen éjszaka. Azt mondta, hogy noha a kijárási tilalom népszerűtlen intézkedés, szükség van rá a koronavírus és fertőzőbb mutációi terjedésének megállításához.

“A jelenlegi járványhelyzetben nem lenne bölcs feloldani a kijárási tilalmat. Nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozzuk a fizikai kapcsolattartást” – fogalmazott.

Rutte azt is közölte, a kormány jogorvoslatot kér a határozat ellen, arra kérte továbbá a bíróságot, hogy a fellebbezés elbírálásának idejéig függessze fel a határozat végrehajtását. Hozzátette, kormánya új törvény kidolgozásán dolgozik, hogy a kijárási tilalom elrendelése erősebb jogi alapokkal rendelkezzen.

Az ügyben eljáró fellebbviteli bíróság kedden este kimondta: az éjszakai kijárási tilalmat elrendelő intézkedés mindaddig érvényben marad, amíg a kormány fellebbezése ügyében végleges döntés nem születik. A bírák szerint a járvány megfékezéséhez fűződő államérdek “nagyobb súlyú”, mint a szabadságjogok korlátozása.

Hollandiában január 23-án léptettek életbe március 3-ig tartó éjszakai kijárási tilalmat 21 óra és fél 5 közötti időszakra vonatkozóan.