Február 22-dike az A zaklatás áldozatai számára is van segítség! – Az Áldozatsegítő Központ tevékenységére hívja fel a figyelmet az igazságügyi miniszter hétfői Facebook-bejegyzésében.

Az Áldozatsegítő Központokban előforduló valódi esetek alapján készítenek videó podcast sorozatot áldozatsegítő szakemberek. “A színészek segítségével bemutatott történetek nem csupán az áldozattá válás megelőzésében segítenek, de abban is, hogy felismerjük, ha környezetünkben hasonló helyzetbe kerül valaki.” – írja Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter. A legújabb rész az unokázós csalásokra hívja fel az idősek és családtagjaik figyelmét.

Varga Judit azt írta, “a mai világban a zaklatásnak többféle formája elképzelhető. Sokan ismerhetünk is környezetünkben olyan embereket, akik zaklatás áldozatává váltak” – fűzte hozzá.

Kiemelte, a legtöbben nem tudják, hogy ebben az olykor “kilátástalannak” tűnő helyzetben sincsenek egyedül. Az Áldozatsegítő Központ által indított Hétköznapi történetek című video- és podcastsorozat következő részében éppen erre a jelenségére hívják fel a figyelmet.

“Fontos, hogy ha környezetünkben bárki ilyen helyzetbe kerül, tudjuk, hogy mit kell tenni” – írta közösségi oldalán a miniszter, azt kérve: aki segíteni szeretne, ossza meg ezeket a videókat és szakértői tartalmakat, “hogy minél többen értesüljenek róla: van segítség”.

A “Hétköznapi Történetek” sorozat havonta jelentkezik új epizódokkal az Áldozatsegítő Központ social media csatornáin.

Van segítség!

A negyedik, zaklatással feldolgozó epizód:

Akár több száz telefonhívás, kéretlen megjelenések, e-mailek, sms-ek – ebből a helyzetből is van kiút! Hogyan? – Beszélgetés Tatár Erikával, a Budapeesti ÁSK koordinátorával és Garamvölgyi Lászlóval, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács kommunikációs igazgatójával: