Az Európai Unió bűnüldöző hatósága, az Europol hétfőn kiadott jelentésében a koronavírus-járvány következtében megerősödő szervezett bűnözés kockázataira figyelmeztetett.

A hágai intézmény,a legutóbbi négy évet átfogó elemzésében felhívta a figyelmet, hogy az erőszakos bűnszervezetek egyre több olyan vállalkozásra csapnak le illegális tevékenységeik legitimizálása céljából Európa-szerte, amelyek gazdasági erejét a koronavírus járvány meggyengítette.

“Az elhúzódó járvány súlyos gazdasági visszaesést okozott, és okoz továbbra is Európában és világszerte, amely kiváló táptalajt kínál a szervezett bűnözésnek” – emeli mi a jelentés. Rávilágít többek között arra is, hogy a kábítószer, különösen a kokainkereskedelem “példátlan méreteket öltött, és az abból származó nyereséget a bűnszervezetek arra használják, hogy beszivárogjanak az európai gazdaságba és aláássák az európai társadalmakat”.

A jelentéstevők arra is kitértek, hogy bűnszervezetek egyre többször alkalmaznak fizikai erőszakot, nemcsak rivális szervezetekkel vagy saját tagjaikkal szemben, hanem olyan állampolgárokkal szemben is, akik gátolják őket céljaik elérésében. “A bűnszervezetek által elkövetett halálos és súlyos erőszak legnagyobb részéről a kábítószer piacon számoltak be” – írja a jelentés.

A szervezet arra is figyelmeztetett, hogy a bűnbandák gyakran kezdenek egészségügyi védőeszközök és gyógyszeripari termékek hamisításába. Ezek illegális értékesítése, különösen koronavírus elleni oltóanyagoké a válság kezdete óta jelentősen felerősödött.

Az Európai Bizottság hétfői közleményében arról tájékoztatott, hogy a héten a testület szervezett bűnözés elleni stratégiát mutat be, amelynek célja, hogy meghatározza a bűnszervezetek tevékenységeit felszámolni hivatott uniós intézkedéseket a következő öt évre nézve.