A mai napra tűzte ki Ratko Mladics ügyében a jogerős ítélet kihirdetését az ENSZ Törvényszéki Mechanizmusa (MICT). A boszniai szerb tábornok ügyében a hágai Nemzetközi Bíróság 2017-ben hozott nem jogerős döntést.

A hágai Nemzetközi Bíróság 2017-ben Ratko Mladic tábornokot, a Szerb Köztársaság hadseregének volt parancsnokát életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre ítélte a Srebrenicában elkövetett népirtás, a muszlimok és horvátok Bosznia-Hercegovinában való üldöztetése, a szarajevói civilek hosszan tartó terrorizálása, valamint az UNPROFOR tagjainak túszul ejtése miatt.

2020 augusztusában Mladic és az ügyészség is fellebbezett az ítélet ellen. Ügyvédei Mladic felmentéséért folyamodtak, míg az ügyészség azt kérte, hogy még öt másik boszniai településen – Prijedor, Sanski Most, Foca, Kotor-Varos és Vlasenica – elkövetett népirtás bűntettében is állapítsák meg bűnösségét.

Darko Mladic, az elítélt háborús bűnös Ratko Mladic fia arra számít, hogy apját szabadon engedi a bíróság. “A rendelkezésre álló bizonyítékok alapján apámat június 8-án szabadon kellene engedni. Ha a hágai Büntetőbíróságok Nemzetközi Mechanizmusa jóváhagyja az első fokú ítéletet, akkor nem győz az igazság” – nyilatkozta egy boszniai TV-nek Darko Mladic.

Az ENSZ Törvényszéki Mechanizmusa (MICT) 2021. június 8-dika, vagyis a mai nap 15 órára tűzte ki Mladics ügyében a jogerős ítélet kihirdetését.

“A koronavírus-járvány miatt Bosznia-Hercegovinából és más országokból csak 80 újságíró vesz részt a mai tárgyaláson” – mondta Helena Eggleston bírósági szóvivő. Az ítélethirdetés ugyan 15 órakor kezdődik, de az élő közvetítés fél órás késleltetéssel indul – magyarázta Eggleston, aki szerint az ítélet kihirdetése körülbelül egy órás lesz.