Az eddig rendelkezésre álló bizonyítékok arra utalnak, hogy öt héttel ezelőtt célzott és kifinomult hackertámadás történt a Nemzetközi Büntetőbíróság számítógépes rendszere ellen, és célja kémkedés volt. A támadás a szervezet megbízatásának aláásására irányuló komoly kísérletként értelmezhető – közölte pénteken a hágai székhelyű bírói testület (ICC).

Az ICC sajtóközleménye emlékeztet: szeptember 20-án a súlyos hackertámadás érte a szervezet számítógépes rendszerét. Amint az incidens megerősítést nyert, kiberbiztonsági szakértők támogatásával azonnali válaszintézkedéseket foganatosítottak a támadás következményeinek enyhítésére. “A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján egyelőre nem tudjuk megerősíteni, hogy ki a felelős a támadásért”– közölte a nemzetközi szervezet.

A támadás nyomán a Nemzetközi Büntetőbíróság megerősíti kockázatkezelési keretrendszerét, és intézkedéseket és eljárásokat határoz meg annak érdekében, hogy készen álljon egy kibertámadás esetleges következményeinek kezelésére. A fenyegetést jelentő szereplők lehetséges akcióinak szélesebb körű felmérése részeként az ICC azt is megállapította, hogy

“várhatóan dezinformációs kampányok indulnak a testület tisztségviselői ellen, amelyek célja szervezet imázsának rontása és tevékenységeinek hiteltelenítése”

– hívta fel a figyelmet a sajtóközlemény.