Lezárult a jogalkotási folyamat: mindhárom uniós intézmény – az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság – elnöke részt vett az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendelet tegnapi hivatalos aláírási ceremóniáján. A rendeletet 2021. július 1-jétől 12 hónapig kell alkalmazni.

David Sassoli és Ursula von der Leyen elnök, valamint António Costa miniszterelnök a következőket nyilatkozta:

„Intézményeink 62 napos rekordidő alatt állapodtak meg egymással az uniós digitális Covid-igazolványról szóló rendeletről. Miközben végigdolgoztuk a jogalkotási folyamatot, egyúttal a rendszer technikai gerincét, az uniós digitális átjárót is kiépítettük, amely június 1-je óta működik.

Az uniós igazolvánnyal a polgárok ismét élvezhetik a legkézzelfoghatóbb és legbecsesebb uniós jogot: a szabad mozgás jogát. A ma törvénybe iktatott szabálynak köszönhetően idén nyáron már biztonságosabban utazhatunk.”

Az uniós digitális Covid-igazolvány

Az igazolvány célja az Unión belüli biztonságos és szabad mozgás megkönnyítése a koronavírus-világjárvány alatt. Minden európai polgárnak joga van a szabad mozgáshoz az igazolvány nélkül is, a Covid-igazolvány azonban megkönnyíti az utazást, és mentesíti birtokosát a karantén és a hasonló korlátozások alól.

Az uniós digitális Covid-igazolvány bárkinek kiállítható, és:

  • kiterjed a Covid19-oltásra, tesztelésre és gyógyultságra,
  • ingyenes lesz és az EU összes hivatalos nyelvén rendelkezésre fog állni,
  • digitális és papíralapú formában egyaránt létezni fog,
  • biztonságos lesz, és tartalmaz egy digitálisan aláírt QR-kódot.

A tagállamoknak tartózkodniuk kell attól, hogy az uniós digitális Covid-igazolvány birtokosaival szemben további utazási korlátozásokat vezessenek be, eltekintve a népegészség védelméhez szükséges és arányos korlátozásoktól.

Emellett a Bizottság vállalta, hogy 100 millió EUR-t mozgósít a Szükséghelyzeti Támogatási Eszközből, hogy ezzel a tagállamok megfizethető teszteket biztosíthassanak a polgároknak.

A rendeletet 2021. július 1-jétől 12 hónapig kell alkalmazni.

Háttér

Az Európai Bizottság 2021. március 17-én terjesztette elő javaslatát az uniós Covid-igazolvány létrehozásáról, amelynek célja, hogy a világjárvány alatt megkönnyítse a polgárok Unión belüli biztonságos szabad mozgását. Május 20-án a társjogalkotók ideiglenes megállapodásra jutottak. Június 1-jén működésbe lépett a rendszerek technikai gerince, az uniós digitális átjáró. Az átjáró teszi lehetővé a QR-kódokban szereplő biztonsági elemek ellenőrzését.

A tegnapi hivatalos aláírást követően a rendeletet július 1-jétől kell alkalmazni, de az igazolványok kiállításához egy további hathetes átmeneti időszak is rendelkezésére áll azoknak tagállamoknak, amelyeknek több időre van szükségük.

13 tagállam máris megkezdte az uniós digitális Covid-igazolványok kiállítását.