Az eddigi szolgáltató, a Volánbusz visszautasítja a szombathelyi önkormányzat döntését, amely érvénytelennek nyilvánította az állami tulajdonú társaság pályázatát szabálytalanságra hivatkozva a város helyi közlekedési szolgáltatására kiírt tenderén; a cég minden rendelkezésre álló jogi eszközt felhasznál, hogy érvényt szerezzen álláspontjának.

 Szombathely önkormányzata szintén közleményben tudatta: “értetlenül állnak” a közlekedési társaság álláspontjával szemben és visszautasítják az önkormányzati döntés vitatását. Emlékeztettek arra, hogy a cég a pályázati feltételeket írásos nyilatkozatban fogadta el, annak beadási határidejét pedig kérésükre módosították. Hozzátették: a Volánbusz Zrt. által benyújtott pályázat több pontja miatt sem volt érvényesnek tekinthető, a pályázati felhívásban foglaltakkal szemben például ellentételezési előlegre tett ajánlatot, és a társaság közel százmillió forinttal több pénzért vállalta volna a helyi személyszállítási közszolgáltatást, mint a nyertes Blaguss Agora Hungary Kft. Felhívták a figyelmet arra: a Volánbusz Zrt. illetékesei kifejhették volna álláspontjukat az illetékes bizottságok és a közgyűlés előtt is, de ezzel a lehetőséggel nem éltek.

Szombathely közgyűlése júniusi ülésén egyhangúlag döntött úgy, hogy a Volánbusz helyett a soproni székhelyű Blaguss Agora Hungary Kft. menetrend szerint közlekedő autóbuszai szállíthatják az utasokat január elsejétől. A februárban kiírt nyilvános pályázatra mindkét cég pályázott, de végül a magyar és osztrák tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft. ajánlatát találták kedvezőbbnek, miután megállapították, hogy a Volánbusz ajánlata több ponton eltért a pályázati kiírástól, ezért azt érvénytelennek nyilvánították.

A Volánbusz álláspontja szerint szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adtak be, és megítélésük szerint a kihirdetett eredmény a pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel. Hozzáfűzték: a közlekedési vállalat a jelenleg érvényes és hatályos közszolgáltatási szerződése lejártáig átlátható működés mellett a korábban megszokott, szerződésszerű módon, a szolgáltatás folyamatosságára és az utasok biztonságára vonatkozó követelményeknek továbbra is megfelelve szállítja utasait, és biztosítja Szombathelyen a helyi személyszállítási közszolgáltatást. A szombathelyi önkormányzat júniusi közgyűlésén Szlávik Gábor, a Blauss Kft. ügyvezetője úgy nyilatkozott, tovább foglalkoztatnák a váltás után a Volánbusz szombathelyi tömegközlekedésben dolgozó autóbuszvezetőinek, illetve munkavállalóinak egy részét.

A Volánbusz ugyanakkor pénteki közleményében úgy fogalmazott: a jövőben is számit munkavállalóira, valamennyiük számára stabil, kiszámítható munkahelyet biztosít, hiszen a nagy tapasztalattal és szakmai tudással rendelkező kollégák megőrzése kiemelten fontos a társaság számára. Szombathelyen az elmúlt években hirdetésekben toboroztak autóbuszvezetőket, illetve munkanélküliek átképzésével is próbálták enyhíteni a munkaerőhiányt. A Volánbusz közleménye kitér arra is, a megyeszékhely helyi közlekedésében 226 ezer járaton 7,6 millió utast szállít a cég évente az önkormányzat által előírt követelményeknek megfelelően. Tavaly novemberben jelentősen fiatalodott a járműállomány, hiszen 7 új, környezetkímélő Mercedes-Benz Conecto G típusú csuklós autóbusz állt forgalomba, amely a csuklós járművek 60 százalékának cseréjét jelentette. 2021. június elején pedig három új MAN Lion fs City GL 23 típusú csuklós autóbusz érkezett a megye helyközi vonalaira, amelyet további járműfejlesztések követnek a közeljövőben.

A Blauguss pályázata szerint január elsejétől 75-80 százalékban vadonatúj, Euro VI-os környezetvédelmi besorolással rendelkező motorokkal szerelt Mercedes típusú alacsonypadlós autóbuszokkal szállítják majd az utasokat Szombathelyen. Telephelyüket egyelőre bérlik majd, de Sopronhoz és Győrhöz hasonlóan Szombathelyen is szándékukban áll saját vásárlása