Szeptembertől már okmányolvasóval is rögzíteni kell a kedves vendégek adatait a hazai magánszálláshelyeknek. A szállásadók egyöntetű véleménye szerint az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést – petíciót is indult az okmányolvasó kontaktmentes használatáért. A Magyar Turisztikai Ügynöség (MTÜ) kedden bejelentette: egyeztetéseket folytat arról, hogy a vendég jelentléte nélkül is legyen lehetőség elvégezni az érkeztetést.

Újabb adatszolgáltatási kötelezettség érinti a szállásadókat szeptembertől. A vendégek érkezéskor egy alkalmazás segítségével le kell fényképezni a vendégek iratait, és a képeket fel kell tölteni a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). A VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

Az okmányolvasók szeptemberi bevezetése komoly felzúdulást keltett a magánszállást kiadók körében, mivel annak használata sok esetben megoldhatatlan feladat elé állítja őket.

A helyzet orvoslása érdekében a magánszálláshelyek üzemeltetői összeállítottak egy petíciót az okmányolvasó kontaktmentes használatáért – a petíciót ezideig közel kétezren írták alá.

Feltehetően a szállásadók közös fellépésének is köszönhetően az MTÜ időközben úgy döntött, hogy felülvizsgálja annak lehetőségét, hogy a vendég távollében is regisztrálható legyenek az adatok.

A petícióban vázolt problémák lényege:

  • A magánszállásadók sok esetben évek, évtizedek óta 1-2 apartmant, szobát adnak bérbe jellemzően szezonálisan. Sokan – koruknál is fogva – nem rendelkeznek sem a szükséges technikai feltételekkel (okostelefon, szálláshelyen elérhető internetkapcsolat hiánya), sem az okmányolvasó kezeléséhez nélkülözhetetlen technikai ismeretekkel.
  • A szálláshelyet távolról, érintésmentes módon üzemeltető szállásadók személyesen nem is találkoznak a vendéggel, így lehetőségük sincs a helyszínen elkérni és beolvasni az okmányokat.
  • A családi, kisebb baráti társaságok foglalása esetén a vendégek nem feltétlenül egy időben érkeznek meg a szálláshelyre, a külföldi vendégek sokszor késő este, esetleg éjszaka esnek be, így minden érkező vendég személyes fogadása olyan plusz feladatot ró a szállásadóra, ami sokszor összeegyeztethetetlen egyéb feladatokkal, sőt egyenesen kivitelezhetetlen.

A petíció tartalma pedig így foglalható össze:

„Megállapítható, hogy az állandó recepcióval nem rendelkező szállások esetében ez az új feladat sok esetben ellehetetleníti a mindennapi működést. Reális a félelem, hogy az új előírás magánszálláshelyek megszűnéséhez, illetve a szektor szürke zónába történő elmozdulásához fog vezetni, ez nyilvánvalóan senkinek nem lehet érdeke.”

A teljes petíció ITT elolvasható.