Hét ügyvédet vettek őrizetbe fegyveres terrorista szervezetben való tagság vádjával Törökországban. A vád szerint ügyvédi hivatásuk leple alatt utasításokat és üzeneteket továbbítottak Abdullah Öcalan, a török állam által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) börtönben raboskodó egykori vezetője megbízásából. 

A vádirat szerint a hét ügyvéd 2007. szeptember 12. és november 28. között az Imrali-szigeten találkoztak és folytattak megbeszéléseket Abdullah Öcalannel, aki utasításokat adott nekik. Az utasítások alapján a kurd terrorszervezet demokratikus autonómiát hirdetett Törökország határain belül, úgynevezett alternatív államigazgatást készítve elő.

A török ügyészség az ügyvédekre fejenként 7 -től 15 évig terjedő szabadságvesztés kiszabását indítványozza. A megvádolt jogászok tagadják az ellenük felhozott vádakat, és felmentő ítéletet kérnek

Öcalant 1999-ben árulás, gyilkosság és terrorszervezet alapításának vádjával halálra ítélték, azonban az ítéletet a halálbüntetés törökországi eltörlését követően, 2002-ben életfogytiglani szabadságvesztésre változtatták. A kurd vezető azóta a Márvány-tengeren található Imrali börtönszigeten tölti büntetését.

Öcalan ügyvédei 2020-ban panaszt nyújtottak be az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB), mert nem tudtak védencükkel érintkezni.

A PKK 1984 óta fegyveres felkelést folytat az ország délkeleti részén élő kurd kisebbség függetlenségéért.