Felfügeszett egy kolozsvári bírót közösségi oldalakon való megjelenései miatt a Román Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM). Cristi Danileţet, a Kolozs Megyei Törvényszék bíráját a “bírói hivatáshoz méltatlan megnyilvánulásai” miatt tiltotta el a testület az igazságszolgáltatási tevékenységtől.

Cristi Danileţ büntetőbíró a Kolozs Megyei Fellebbviteli Bíróságon támadta meg a CSM döntését. A CSM kérte a fellebbezés tárgyalásának áthelyezését a legfelsőbb bíróságra, amit végül az ítélőtábla elutasított. “A jogorvoslati kérelem eldöntéséig Danileţ nem végezheti bírói munkáját, fizetést sem kaphat, azok a peres eljárásokat pedig, amelyeken dolgozott, átkerülnek egy másik bíróhoz, aki elölről kezdi a tárgyalási folyamatot” – írja a Maszol.ro portál.

Danileţ az ügy kapcsán bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, amelyben azt írja, hogy a CSM a TikTok videómegosztó online felületén tavaly általa közzétett két kisfilmre hivatkozva hozta meg döntését, mely tartalmaknak nincs közük az igazságszolgáltatáshoz és a bírói hivatáshoz, mivel azok magánéletéről szólnak.

“Az egyik felvételen nyírom a sövényt a házam mellett, a másikon egy medencét tisztítok. Semmiféle megjegyzést nem teszek ezeken a felvételeken az igazságszolgáltatással kapcsolatban, és a képi tartalomnak sincs semmilyen köze a hivatásomhoz. Ez az én magánéletem, amelyről senkinek nem tartozom beszámolni semmivel”

– közölte a bíró.

Cristi Danileţ hivatásának tekinti a jog és igazságszolgáltatás alapismereteinek bemutatását a középiskolások körében. A felfüggesztett bíró fontosnak tartja a polgárjogi nevelést, és – elmondása szerint – az említett kisfilmekkel igazából a tinédzserek figyelmét akarta felkelteni, az ő „nyelvükön” próbálta megszólítani őket.

A kizárás okaként a CMS a bírák és ügyészek jogállásáról szóló 303/2004. sz. törvény 99. cikkejét jelölte meg, mely szerint

fegyelmi vétségnek minősülnek “a hivatali feladatok gyakorlása során vagy azon kívül tanúsított  megnyilvánulások, amelyek sértik a szakmai becsületet, tisztességet, vagy az igazságszolgáltatás presztízsét.”

Danileţ korábban már megbírságolták, mert 2019-ben egy Facebook-bejegyzésben – az RMDSZ által támogatott akkori PSD–ALDE-kormány igazságügyi törvénymódosításai kapcsán – azt fejtegette, hogy a karhatalmi intézmények, mint a hírszerzés, a rendőrség, a csendőrség, a hadsereg vagy a korrupcióellenes ügyészség politikai nyomás alatt állnak.