Szeptember 12-dikén belügyminiszteri rendelet jelent meg a Magyar Közlönyben, mely módosította  a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot. A módosítás lényege, hogy a terhes nő  köteles meghallgatni magzata szívhangját, mielőtt végleges döntést hoz gyermeke elvételéről. Az új szabályozás a mai nappal lépett hatályba.

A Magyar Közlönyben megjelent BM rendelet szerint, mely a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény mellékletét módosította,

a jövőben az abortusz elvégzéséhez egy olyan, szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is szükséges, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató „a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta”.

A belügyminiszter rendelete szeptember 15-én lép hatályba.

A „magzati életfunkciók működésére utaló tényező” valójában a szívhang, a rendelet tehát a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését.

Az új szabály a Mi Hazánk Mozgalom javaslatát átvéve “tett egy lépést abba az irányba, hogy

tényleg minden magzatot a fogantatástól kezdve védjünk, hiszen lesz legalább pár másodperc, amikor a magzati életkorú gyermek kommunikálhat az édesanyjával az abortusz elvégzése előtt a szívhangja meghallgattatásával. Ennyi mindenkinek jár.

Erről szól a 29/2022-es számú BM-rendelet” – üdvözölte a módosítást Facebook-oldalán Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese.

Dúró Dóra szerint az élet a fogantatás pillanatában kezdődik, és egyenértékű bárki máséval, ezt fontos tudatosítani mindenkiben.

“Erre az egyik legjobb lehetőség, ha a szívhang meghallgatásával maga a magzat üzen édesanyjának: élek és érzek. Mindez ugyanakkor nem jelent szigorítást, tájékoztatás csupán a döntés súlyáról, valódi tétjéről, sokan ugyanis csak egy sejtcsomónak tekintik a gyermeket még ekkor. Az abortusz nem fogamzásgátlás, élő emberről van szó, ráadásul az anyát is rendkívüli módon megviseli, az ő testi-lelki egészségét is brutálisan károsítja, így elmondható, hogy a nőket is sérti az abortusz”

– hangsúlyozza a Mi Hazánk elnökhelyettese.

„A művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a MOK érvényes etikai kódexével és annak alapelvével, mert orvosként célunk minden emberi élet védelme – írta szerdai közleményében a Magyar Orvosi Kamara (MOK).

A MOK szerint a BM rendelet

„a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja: eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, arról a terhes anyát tájékoztatni”.