“A kormány kiemelten fontosnak tartja, hogy az emberek véleményét meghallgassa a szankciókról, hiszen ők szembesülnek azok következményeivel” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón, amelyen elhangzott az is: energiatakarékossági okokból – az őszi szünet terhére – hosszabb lesz a téli szünet az iskolákban és ezzel egyidejűleg kormányzati igazgatási szünetet is elrendelnek.

A tárcavezető hangsúlyozta:

szerdai ülésen a kormány megtárgyalta a Fidesz-frakció nemzeti konzultációról szóló kezdeményezését, és annak elindításáról döntött.

A következő napokban részletesen bemutatják a kérdéseket, a lebonyolítás pedig a szokásos módon történik: papíron és online formában – közölte.

Kifejtette: Európa ma egyedülállóan nehéz helyzetben van, a legnagyobb problémát az okozza, hogy a háború és a háborús szankciók miatt ugrásszerűen megnőttek az energiaárak, és Európában a családok, valamint a cégek szankciós felárat kénytelenek fizetni, ez pedig sokszor négy-ötszörös energiaszámlákat jelent.

Elmondta:

Magyarország a legnagyobb támogatási programot biztosítja a lakosság számára, az átlagfogyasztás szintjéig sikerült fenntartani a korábbi árakat, átlagosan 181 ezer forintos támogatást adnak valamennyi háztartásnak.

“Ehhez hasonlóan nagy támogatási program Európában a lakosság számára sehol nincs” – mutatott rá.

Kiemelte: amikor a szankciókról vita folyt, “Brüsszel azzal erőltette rá” azokat a tagállamokra, hogy azt ígérte, a szankciók jobban fognak fájni annak, akit szankcionálnak – azaz Oroszországnak -, mint azoknak, akik a szankciókat elfogadják. “A másik fontos ígéret az volt, hogy a szankciók a háború végét közelebb hozzák” – emlékeztetett.

Úgy értékelte, hogy ennek azonban éppen az ellenkezője igaz: “a szankciók lényegesen jobban fájnak Európának, mint Oroszországnak”, sőt a rendkívül magas energiaárakon keresztül “mi pénzeljük Oroszországot”.

“Oroszországnak olyan mértékű haszna van a szankciók által kiváltott magas energiaárakból, amelyhez hasonlóra soha az elmúlt 30 évben nem tett szert” – magyarázta.

Megjegyezte: “a szankciók a háború végét nem hozták közelebb, hanem láthatóan elhúzódó háborús konfliktusról van szó.”

A miniszter bejelentette:

a kormány döntött arról, hogy a téli szünet hosszabb lesz az iskolákban, mint az elmúlt években megszokott volt: december 22-től január 8-ig fog tartani.

Idén december 21-én kell utoljára iskolába menni és 2022. január 9-e lesz a szünetet követő első iskolai nap – közölte a miniszter, hozzátéve, ez a döntés is lehetővé teszi azt, hogy spóroljanak az energiával.

Gulyás Gergely azt is bejelentette:

ugyanebben az időszakban kormányzati igazgatási szünetet is el fognak rendelni. “Ezekben a napokban kötelezően szabadságot kell kivenniük a kormányzati igazgatásban dolgozóknak, így jelentős spórolásra van mód a közigazgatás területén is” – tette hozzá.

A miniszter beszámolt arról is: a kormányülésen az önkormányzatokkal is foglalkoztak, mert a távhőhöz szükséges gázárak is ugrásszerűen megnőttek. “Ez sokszor több mint tízszerese, de olyan is van, ahol húszszorosa az eddigi gázárnak, ami az önkormányzatoknak jelentős terhet okoz” – mondta.

A kormány ezért Balla György országgyűlési képviselőt (Fidesz) felkérte, hogy miniszteri biztosként koordinálja a pénzügyi és a belügyi tárca, illetve a Technológiai és Ipari Minisztérium részvételével a tárgyalásokat az önkormányzatokkal,

minden nagyobb önkormányzat vezetőjével üljön le, és a kisebb önkormányzatok számára is találjon olyan megoldást, amely lehetővé teszi, hogy a következő nagyon nehéz évet az önkormányzatok túl tudják élni.

Gulyás Gergely szerint ebben az évben az önkormányzatok nagy többsége a plusz költségeket még éppen a hosszú távú szerződések miatt ki tudja gazdálkodni, viszont a következő évben nyilvánvaló, hogy még nagyobb spórolásra és még emellett is kormányzati segítségre lesz szükség.

Hangsúlyozta:

a legfontosabb, hogy mindenkinek el kell fogadni egy olyan programot, ami a legnagyobb, racionálisan lehetséges kiadáscsökkentést az energetika területén megfogalmazza és előirányozza.

Jelezte: ha mindent megtesznek az önkormányzatok, akkor is lesznek olyanok, vagy talán azok lesznek többségben, akik segítségre szorulnak.