Gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el a kormány: árplafon lesz az áramra egyes szektorokban, hidegélelemre is felhasználható lesz a SZÉP-kártya, valamint a gyógyszerforgalmazó cégek az extraprofitadójuk felét leírhatják – közölte a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, a Kormányinfón. Gulyás Gergely azt is mondta, Magyarország továbbra is a tűzszünetet és a béketárgyalásokat szorgalmazza az ukrajnai háborúban.

A miniszter közölte,

az árplafont nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és az a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik.

Indoklása szerint olyan szektorokról van szó, amelyek a gazdaság teljesítményére és az inflációra a legnagyobb hatással vannak, mivel ezek termelő vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységek.

Hozzátette: a kormány cserébe azt várja, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásukat és az év hátralévő részében ne emeljék az árakat; ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja ellenőrizni.

Az intézkedés több mint ötezer vállalkozást érint és 40 milliárd forintos költségvetési kiadása van.

A miniszter szerint a háború miatt rendkívül megemelkedett energiaárak legyengítik a gazdaságot, komoly terhet jelentenek a vállalkozásoknak. A kormánynak minden eszközzel élnie kell, ami lendületet visz a gazdaságba, hogy meg tudja őrizni a munkahelyeket és a gazdasági növekedést, ami részben a költségvetési forrásokat is garantálja a jövő évre – magyarázta.

Hozzátette: a kormány által elfogadott gazdaságvédelmi akcióterv jelentős segítséget nyújt a vállalkozásoknak.
Közölte, egyeztettek az iparkamarával, és a kormány úgy látta, az egyik legnagyobb probléma a vállalkozásoknak, az energiaár, ezen belül is az áramár.

Felidézte, hogy tavaly amikor magasan voltak az árak, az ugrásszerűen megemelkedő áraktól való félelem miatt a vállalkozások 81 százaléka rögzített áras szerződést kötött.

Kifejtette, ma ezeknek a vállalkozásoknak az egyharmada 320 euró/megawattóra felett fizet az áramért és az átlag is 250 euró/megawattóra felett van.

Gulyás Gergely bejelentette: a gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról határozott, hogy

lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre.

Kiemelte: augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.

Azt mondta: ez a jelenlegi időszakban komoly segítség lehet mindenkinek, és a munkáltatók számára is azt teszik lehetővé, hogy a lehető legkedvezőbb feltételek mellett biztosíthatják ezt a többletforrást a munkavállalóknak.

A gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét – tehát a 40 százalékból 20 százalékot – leírhatnak, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják.

A gyógyszergyártók esetén pedig a jövő évben megfelezik az extraprofitadót, és ezt “még egyszer meg lehet felezni”, tehát ennek a fele is leírható, ha az érintett cégek a beruházásra, illetve a kutatás-fejlesztésre költik ezt az összeget

– mondta Gulyás Gergely.

Úgy vélte, ez szintén segít a magyar gazdaságnak és az érintett cégeknek is, és miután ez egy innovatív piac, ahol komoly verseny zajlik, így egyszerre tudják szolgálni a költségvetési stabilitást, az arányos hozzájárulást és a kutatás-fejlesztés célját is.