Csaknem négy millió hrivnyával (52 millió forinttal) nem tud elszámolni az Ukrán Állami Vámhivatal helyettes vezetője, Ruszlan Cserkasszkij – derítette fel az Ukrán Korrupcióellenes Ügyészség Cserkasszkij vagyoni helyzetének és életmódjának vizsgálata során. A vámtiszt azzal védekezik, hogy édesapjától kapta az összeget.

Ruszlan Cserkasszkij, az Ukrán Állami Vámhivatal helyettes vezetője 2020. június 13-án hivatalos bejelentést tett a vagyoni helyzete változásáról – azt nyilatkozta, hogy csaknem 4 millió hrivnya értékben pénzbeli ajándékot kapott édesapjától. Az ajándékot – Cserkasszkij állítása szerint – közjegyző előtt hitelesítették, és egy valuta adományozási szerződést kötöttek 150 000 USD értékben.

A bejelntése kapcsán az Ukrán Korrupcióellenes Ügyészség vizsgálatot indított, melyben megállapította, hogy Cserkasszkij édesapjának és édesanyjának alacsony jövedelme miatt nem volt lehetősége ekkora összeg ajándékozására. A nyomozás során ez is kiderült, hogy 2018-ban a hivatalnok édesapja 1,8 millió hrivnyáért lakást, 100 hrivnyáért pedig parkolóhelyet vásárolt Kijevben.

Az ügy iratait megküldték az ukrán Speciális Korrupcióellenes Ügyészségnek, mely eldönti, hogy bíróság elé viszik-e az ügyet.

Ruszlan Cserkasszkijt január végén az ukrán kormány miniszteri kabinete felfüggesztette tisztsége gyakorlása alól, és fegyelmi eljárást indított ellene.

Forrás: Ukrán Nemzeti Korrupciómegelőzési Ügynökség