A francia államtanács jóváhagyta az abaja viselésének tilalmát a közoktatási intézményekben, pénteken pedig már őrizetbe is vették egy gimnazista lány apját, aki halálosan megfenyegette lánya iskolájának igazgatóját, amiért az nem engedte be az intézménybe a muszlim köntöst viselő tanulót.

 Az abaja, vagyis a hagyományos, hosszú muszlim ruhadarab iskolai viselésének tilalmát a francia oktatási miniszter, Gabriel Attal jelentette be augusztus 27-én.

A legmagasabb közigazgatási intézménytől az Action droits des musulmans (Muzulmánok jogainak akciója – ADM) nevű egyesület kérte sürgősségi eljárásban az abaja, illetve férfiak esetében a kamiz viselését a közoktatási intézményekben megtiltó intézkedés felfüggesztését.

A kérelmet az államtanács csütörtök este közzétett határozatában azzal az indokkal utasította el, hogy az említett ruhadarabok viselésének tilalma “nem sért súlyosan és nyilvánvalóan egyetlen alapvető szabadságjogot sem”.

Az ADM ügyvédje, Vincent Brengarth viszont sajnálatát fejezte ki a döntést miatt, szerinte annak indoklása “szegényes” és “tagadja az abaja tradicionális jellegét”.

Az államtanács megállapította, hogy “az abaja és a kamiz viselése az iskolákban a vallási hovatartozást egyértelműen mutatja”, ezt a taanulókkal folytatott beszélgetések is megerősítették.

Az államtanács emlékeztetett:

“A törvény tiltja, hogy a közoktatási intézményekben a tanulók olyan jelzéseket vagy ruházatot viseljenek, amelyek feltűnő és megkülönböztető módon, már önmagában, vagy a tanuló viselkedése alapján valamely valláshoz való tartozását mutatja”.

Az oktatási miniszter üzenetében azt kérte, hogy az államtanács döntését követően “koncentráljunk az iskoláink előtt álló egyéb nagy kihívásokra: a zaklatás elleni küzdelemre, az általános színvonal emelésére, a tanári hivatás vonzóvá tételére és a tudás tekintélyének helyreállítására”.

Franciaországban a 12 millió tanulóból 298-an jelentek meg abajában az iskolákban az első tanítási napon, és 67-en nem voltak hajlandóak azt levenni sem.

Pénteken pedig őrizetbe vették egy gimnazista tanuló apját a közép-franciaországi Clermont-Ferrand-ban, amiért halálosan megfenyegette a lánya iskolájának igazgatóját. A taulót hétfőn nem engedték be az intézménybe, mert abaját viselt, és az igazgató kérésére sem volt hajlandó levenni. Az igazgató fogadta a lány apját, és elmagyarázta neki az intézkedés értelmét. A lány azonban csütörtökön ismét abajá-ban érkezett az iskolába, az apja pedig telefonon halálosan megfenyegette a gimnázium igazgatóját – jelezték rendőrségi források a France Info hírrádiónak. Miután az iskola feljelentést tett az apa ellen, pénteken előállították.

“Szélsőségesen megdöbbentő fenyegetésekről van szó” – mondta Gabriel Attal tárcavezető Lyonban tett látogatásán. “Beszéltem tegnap az iskolaigazgatóval telefonon, biztosítottam a kormány, az állam és jómagam támogatásáról, és tágabb értelemben, úgy gondolom, a honfitársaink támogatásáról is olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek elfogadhatatlanok és minősíthetetlenek” – mondta a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy az államtanács kimondta a végső döntést az abajáról és “ez a törvény”.