Az „Út a felsőoktatásba” program keretében Jogtudatosan címmel előadás-sorozatot indított középiskolások számára a győri Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kara. A rendezvény célja a jogi ismeretek bővítése és az intézmény megismertetése a diákokkal.

Zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel a Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának nagyelőadója a Jogtudatosan Gyermekvédelmi Szimpóziumon. Az esemény a Jogtudatosan előadás-sorozat nyitórendezvénye volt, amelyet az intézmény igazságszolgáltatási és igazgatási intézményekkel, civil és gazdasági szereplőkkel indított középiskolások számára.

A program a diákok alapvető jogi ismereteinek bővítését tűzte ki céljául, mindennapi életükben hasznosítható és érdeklődésükre számot tartó témakörökben.

A fiataloknak emellett arra is alkalmuk nyílik, hogy megismerkedjenek az egyetemmel. A később ide felvételizők az előadásokon való részvétellel és a kapcsolódó feladatok teljesítésével felvételi pluszpontra jogosító oklevélben részesülnek.

Több mint 120 középiskolás részvételével startolt el a Jogtudatosan programsorozat. – Fotó: Adorján András

A diákok az előadások mellett interaktív kvízek és kreatív feladatok révén tanulhatnak a jog számukra leglényegesebb területeiről. Az alapvető fogalmakon túl betekintést nyerhetnek többek közt a zaklatás, a digitális gyermekvédelem és az adatvédelem jogi vonatkozásaiba is.

A nyitóeseményen előadások és kerekasztal-beszélgetések keretében körüljárták a jogtudatosság gyermekjogi és pedagógiai szempontjait, a gyermekvédelem és a digitális kor kihívásait, valamint az iskolai és online szocializáció fontosságát.

A rendezvénysorozat első előadásán többek között gyermekvédelmi kérdésekről tanulhattak a fiatalok. – Fotó: Adorján András

A megnyitón Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese arra biztatta a középiskolásokat, hogy a továbbtanulás során válasszák a Széchenyi-egyetemet, ahol egyedülálló nemzetközi környezetben tanulhatnak és naprakész tudást sajátíthatnak el. „Az intézmény tudományos és innovációs parkokat működtet az ország több pontján, és az itt tanuló hallgatók már tanulmányaik kezdetén lehetőséget kapnak arra, hogy becsatlakozzanak kutatási tevékenységeinkbe is. Büszkék vagyunk arra, hogy hidat építünk az akadémiai szféra és az ipar között, s ebbe a nálunk tanulókat is bevonjuk” – hangsúlyozta.

A Jogtudatosan egyik kiemelt szakmai partnere, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Rendőr-főkapitányság, amelynek képviseletében Nagy Ágnes rendőrezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes méltatta a programsorozat jelentőségét. „Együttműködésünk részeként közös célként tűztük ki az állampolgárok jogi és bűnmegelőzési tudatosságának növelését, ami az egyik leghatékonyabb út az áldozattá és elkövetővé válás megelőzésében. Az itt résztvevők eszközt kapnak arra, hogy felismerjék a veszélyeket és megismerkedjenek a prevenció módszereivel, a szakértő előadók segítségével. Fontosnak tartjuk, hogy üzeneteink széles körben eljuthassanak a fiatalokhoz, ezért nagy öröm számunkra a Széchenyi-egyetem projektjében való együttműködés” – mondta.

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja, Smuk Péter köszöntötte a részt vevő diákokat. – Fotó: Adorján András

„Karunk legfőbb szándéka a programsorozattal, hogy a társadalmi felelősségvállalás részeként a győri középiskolásokat segítsük a jogtudatosságuk fejlesztésében, összefogva a legfontosabb intézményi és szakterületi szereplőkkel. Az előadások olyan komoly szakmai tartalmat biztosítanak a diákoknak, mely a legfontosabb üzeneteket közvetíti számukra: szeretnénk megmutatni az őket érintő speciális veszélyeket és az ezekre nyújtott lehetséges jogi válaszokat, megoldásokat” – fogalmazott prof. dr. Smuk Péter, az intézmény Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Karának dékánja.