“Ezúton is arra kérjük Ukrajnát, hogy tartsa be az európai normákat, az Európa Tanács és a Velencei Bizottság ajánlásait, valamint állítsa vissza azokat a jogi kereteket, melyek védik a magyar nyelvet és a magyar nemzeti közösséget” – fogalmazott az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden Budapesten. Szeptember 26-dika az Európai nyelvek napja.

Zsigmond Barna Pál az Európai nyelvek napja alkalmából a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón kiemelte:

negyvenhat országban több mint 700 millió európai polgár ünnepli kedden az Európai nyelvek napját, mely arra hívja fel a figyelmet arra, hogy a kontinens egyik meghatározó értéke nyelvi sokszínűsége.

“Magyarország kormánya kiemelt figyelmet fordít az anyanyelvünk védelmére, a magyar nyelv megóvása mellett pedig hazánk biztosítja a velünk élő nemzeti közösségek, kisebbségek nyelvhasználatát is” – fogalmazott Zsigmond Barna Pál.

“Örömünk azonban nem lehet felhőtlen, hiszen a Kárpát-medencében, a határon túl élő magyaroknak nap mint nap meg kell küzdeni az anyanyelvük használatáért” – tette hozzá az államtitkár.

Zsigmond Barna Pál a hétvégén Szlovákiában tartott választások kapcsán kiemelte: fontos az, hogy minél több felvidéki magyar vegyen részt a meghatározó fontosságú voksoláson, hiszen ez a választás arról is szól, hogy a magyar nyelv használata további garanciákat kapjon.

“Ha sok magyar vesz részt a választáson és bekerül a magyar párt a szlovák parlamentbe, akkor a magyar nyelv használata előtt is újabb lehetőségek nyílnak meg” – fűzte hozzá az államtitkár.

Mint mondta, “szomorú a helyzet Ukrajnában, ahol az látható, hogy folyamatosan korlátozzák a magyar nyelv használatát, a szörnyű háború árnyékában célpontba került a magyar nyelv is, amit az oktatási törvény vagy a nyelvtörvény változtatása is megmutat.”

“Reméljük azt, hogy Ukrajna előbb utóbb visszatér arra az útra, melyen korábban is járt, visszaállítja a magyar közösség jogait és ismét lehetőség nyílik arra, hogy a magyar nyelvet szabadon lehessen használni az oktatásban, a kultúrában és a közéletben” – fogalmazott az államtitkár.

“Ukrajna jelezte, hogy ez Európai Unió tagja szeretne lenni, tagjelölti státuszt is kapott, ennek pedig feltétele az, hogy tartsa be a nemzeti kisebbségek jogait” – hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál.

“Különösen zavaró az, hogy miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius akciója keretében segít az ukrán embereken, ezalatt történik ez a példátlan támadás a magyar nyelv ellen” – tette hozzá az államtitkár.

Zsigmond Barna Pál érthetetlennek nevezte, hogy miért a 150 ezer fős magyar kisebbség kerül célkeresztbe akkor, amikor az ukránok mellett a kárpátaljai magyarok is harcolnak az oroszok ellen az orosz-ukrán fronton.

Az Európai nyelvek napja az Európa Tanács 46 tagállamának 700 millió lakosát biztatja további nyelvek tanulására. A strasbourgi intézmény 2001-ben vezette be az eseményt, hogy legyen olyan nap, mely felhívja a figyelmet a nyelvtanulásra, a nyelvi sokszínűségre, a gazdag kulturális örökségre és a többnyelvűség támogatására szerte Európában.