A kisvállalati adó (KIVA) jelenlegi szabályai alapján a KIVA szerint adózó cégek nem egyesülhetnek más céggel, nem válhatnak szét, különben elveszítik a KIVA szerinti adózás lehetőségét és két évig nem is választhatják újra ezt a kedvező adózási módot. Ezt módosítaná a parlament elé benyújtott őszi adócsomag, amelynek egyik legizgalmasabb újdonsága, hogy szűk körben megnyitja a lehetőséget KIVA-s cégek átstrukturálására – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

“A KIVA szerint adózó cégek átalakulásának korlátozása számos cégcsoport életét nehezítette meg, akár cégeladás, akár a folyamatok racionalizálása miatt érezték volna fontosnak a cégstruktúra módosítását. A benyújtott törvénytervezet alapján viszont a jövőben lenne egy új kivételszabály, amely ugyan szűk körben, de lehetővé tenné a KIVA szerinti adózó cégek egyesülését, szétválását” – mondja Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group együttműködő ügyvédje.

Strukturálási lehetőségek

Ha ebben a formában fogadná el a Parlament az őszi adócsomagot, akkor – gondos tervezés mellett – akár a KIVA-s cégek számára is lehetővé válna az átalakulás. Ez azért nem magától értetődő, ugyanis a szövegjavaslat szerint

csak a kedvezményezett átalakulásnak nem minősülő egyesülések, szétválások élveznének kivételt, azaz csak ezekben az esetekben maradna meg a cégek KIVA státusza.

Ilyen eset például, ha a tulajdonosok változnak egy szétválást követően.

Ami igazán izgalmasan hangzik az érintett cégcsoportok számára, hogy a szöveg alapján úgy tűnik, hogy

akár jelenleg nem KIVA szerint adózó cégek is be tudnának olvadni KIVA-s cégekbe, ezért a jövőben sokkal szélesebb körben lenne lehetőség a KIVA-ból származó előnyök kiaknázására

Ez utóbbi évek óta kimondott célja a Pénzügyminisztériumnak, azaz, hogy minél több cég számára biztosítsák a KIVA szerinti kedvezőbb adózási formát, valószínűleg ebbe a sorba illik a mostani javaslat.

Ki korán kel, aranyat lel

“Bár az őszi adócsomagot még nem fogadták el, az átalakulási folyamat idő- és adminisztrációs igénye miatt érdemes minél előbb elkezdeni a gondolkodást, mert így akár jövő év elejére ki lehet alakítani az új, kedvezőbb adóteherrel járó cégcsoportot” – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group. A KIVA-s cégek átalakítása ugyanis nem csak a jogszabály megszorító szövegezése miatt igényel tervezést, de több hetes jogi munkát, sőt, az érintett cégek könyvvizsgálatát is igényelheti.

Ahhoz, hogy az átalakulás gyorsan megvalósítható legyen, az összes érintett – a cég tulajdonosai és képviselői, tanácsadók, ügyvédek, könyvelők, könyvvizsgálókhatékony együttgondolkodása és együttműködése szükséges. “De a KIVA által elérhető, természetesen cégenként, cégcsoportonként eltérő mértékű adóelőny minél gyorsabb kiaknázása miatt, aki előbb kezd bele a folyamatba, az előbb is realizálhatja a költségei csökkenését” – hangsúlyozzák a szakértők.