2023. november 4. és 8. között rendezték meg Párizsban a Cross-Examination Moot Court, melyen a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Jog- és Államtudományi Karának (PPKE JÁK) csapata második helyezést ért el! A verseny főszervezői a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) és a Science Po voltak, illetve olyan rangos egyetemek is hozzájárultak a szervezéshez, mint a New York University (NYU), a Queen Mary University of London és a National University of Singapore (NUS).

A Dudás Márk, Kozma Gábor Levente, Muraközy Balázs alkotta csapat több hónapnyi intenzív készülést követően a selejtezők, nyolcaddöntő, negyeddöntő és elődöntő után eljutottak a november 8-án tartott döntőig, ahol India legjobb jogi egyetemével, a NALSAR Egyetemmel mérkőztek meg. A csapatoknak egy 250 oldalas jogesetet kellett feldolgozniuk, melynek témáját egy repülőtérépítési koncessziós szerződés adta.

A győztes csapat – Muraközy Balázs, Dudás Márk és Kozma Gábor Levente (balról jobbra) és Raffai Katalin Edit felkészítő tanár. – Forrás: PKE JÁK

A Cross-Examination Moot Court (CEM Moot) olyan jogi szimulációs megmérettetés, ahol jogi képzésben résztvevők, például joghallgatók, vesznek részt. A résztvevőknek a feladatuk, hogy szimulált bírósági ügyeket dolgozzanak fel, melyek valós tárgyalási helyzeteket utánoznak. A CEM Moot egyedi a számos moot court között. Itt a résztvevő csapatoknak nem felperesi és/vagy alperesi oldalon kell beadványokat készíteniük, illetve később szóban érveli ügyfelük érdekében. A CEM moot egy nagyon speciális elemére fókuszál a választottbírósági eljárásnak: a tanúk és szakértők meghallgatására, kikérdezésére, keresztkérdések feltételére. A hallgatóknak nem a választottbírákat kell érvelésükkel meggyőzniük, hanem azt kell elérni, biztosítani, hogy a másik fél tanúinak és szakértőinek meghallgatása az ügyfelük szempontjából a legjobb eredménnyel záruljon. Ennek során a másik fél tanúit és szakértőit kell kikérdezniük, keresztkérdéseket feltenni a tényállás felderítése, az érintett személyek hitelességének, szakértelmének alátámasztása vagy az abba vetett hit megingatása céljából.

A döntőt követően. – Forrás: PPKE JÁK

A második helyezésen felül

 Kozma Gábor Levente a Compass Lexecon legjobb szakértői keresztkihallgatásért járó különdíját is megkapta.

A csapat többek között olyan neves egyetemeket előzött meg a versenyen, mint a London School of Economics (LSE), a Queen Mary University of London, a Science Po, a University of Houston Law Center, a Leipzig University.

A NALSAR Egyetem csapatával. – Forrás: PPKE JÁK

A csapat felkészülését a JÁK részéről

Dr. Raffai Katalin Edit
Unger Anikó,
Dr. Katona Klára
Dr. Szalai Ákos munkája segítette.

Külsős felkészítőként a sikeres szerepléshez továbbá jelentősen hozzájárultak:

dr. Csajági Tímea és dr. Faludi Zoltán ügyvédek a Wolff Theiss Ügyvédi Iroda részéről;
dr. Dózsa Dániel a Queritius Ügyvédi Iroda részéről;
dr. Burai-Kovács János, a  Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) mellett működő Állandó Választottbíróság elnöke;
dr. Korom Veronika ügyvéd és választottbíró;
Dr. Sándor Léránd az Mathias Corvinus Collegium (MCC) részéről;
dr. Pap Kristóf, a NYU Egyetem hallgatója; valamint
Daniela-Olivia Ghicajanu, a Georgetown Egyetem oktatója.

Szívből gratulálunk a Pázmány csapatának és a felkészítőknek ehhez az elképesztő eredményekhez!