Továbbra is közfeladatot ellátó személyek a pedagógusok, így az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők – közölte a Belügyminisztérium szerdán.

Azt írták, hogy a megjelent sajtóhírekkel ellentétben

a pedagógusok és a nevelő- és oktatómunkát közvetlenül segítő munkakörben foglalkoztatottak továbbra is közfeladatot ellátó személyek.

Az ellenük elkövetett bűncselekmények megítélésénél – ha megállapítható az összefüggésük a közfeladat ellátásával –  a pedagógusokat a büntető törvénykönyv közfeladatot ellátóként sorolja fel, így

az ellenük elkövetett bűncselekmények kiemelten büntetendők.

Habár idén január 1-jétől a köznevelési törvényből ideiglenesen kikerült egy bekezdés, a pedagógusok mint e feladatokat ellátók nem vesztették el közfeladatot ellátó minőségüket, a köznevelési törvény és a büntető törvénykönyv közötti szabályozási koherencia továbbra is fennáll – emelték ki.

Hozzátették, hogy a felmerülő esetleges jogalkalmazási nehézségek megelőzéséért, a folyamatos és egységes joggyakorlat biztosításáért

a jogalkotó május 11-től hatályosan úgy módosította a köznevelési törvényt, hogy a pedagógusok és a nevelést és oktatást segítő munkakört betöltők közfeladatot ellátó személy minőségéről szóló rendelkezés újra szó szerint szerepel a köznevelési törvény szabályai között.