A Fővárosi Törvényszék 2024. május 16-án előkészítő ülést tartott egy büntetőügyben, amelyben egy férfit emberölés előkészületének bűntettével vádol az ügyészség. A vádlott letartóztatásba került, amely alatt elhatározta, hogy megöleti az ügyében eljáró ügyészt és nyomozási bírókat.

A vádirat szerint a terhelttel szemben bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt büntetőeljárás indult, amelynek keretében – nemzetközi elfogatóparancs alapján – a Dominikai Köztársaságban fogták el őt a hatóságok, majd a későbbiekben Magyarország részére kiadták.

A vádlott letartóztatásba került, amely alatt elhatározta, hogy megöleti az ügyében eljáró ügyészt és nyomozási bírókat.

Ezen tervét a fogvatartott társaival és a hozzátartozóival is megosztotta, illetve az egyik külföldi állampolgárságú zárkatársát meg is bízta a bűncselekmény végrehajtásával. A férfi elérhetőségét a vádlott feljegyezte és megbeszélték a kapcsolattartás mikéntjét is. A terhelt zárkatársa a fogvatartásának megszűnését követően elhagyta Magyarországot és jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik.

A vádhatóság képviselője a terhelt bűnösségének beismerése esetére 4 év szabadságvesztés büntetés és 4 év közügyektől eltiltás kiszabását indítványozta.

Az előkészítő ülésen a terhelt nem ismerte be bűnösségét és nem mondott le a tárgyaláshoz való jogáról, ezért a bíróság a bizonyítási indítványok elhangzását követően tárgyalásra utalta az ügyet.

Bár a terhelt jelenleg más ügyben fogvatartásban van, azonban az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság jelen ügyben szintén rendelje el a férfi letartóztatását.

A Fővárosi Törvényszék helyt adott az ügyészi indítványnak és elrendelte a vádlott letartóztatását. Berczeli Sándor bíró a végzés szóbeli indokolásában hangsúlyozta, hogy a bíróság e döntése meghozatalakor nem a rendelkezésre álló bizonyítékokat értékelte, hanem ésszerű következtetéseket vont le a rendelkezésre álló iratok alapján, amelyek szerint megalapozottan feltehető, hogy a terhelt a megkísérelt vagy előkészített bűncselekményt véghezvinné, vagy szabadságvesztéssel büntetendő újabb bűncselekményt követne el. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.

A bizonyítási eljárás 2024. október 29-én és 31-én a vádlott és tanúk kihallgatásával folytatódik.