Szombaton életbe lépett az új sporttörvény, amely alkotói szándéka szerint “kitárja a magyar sport világát, az államtól függetlenné teszi a sportszervezeteket, másrészt a Nemzeti Sporttanács létrehozásával társadalmasítja a sportot”.

Szombaton életbe lépett az új sporttörvény, amely alkotói szándéka szerint „kitárja a magyar sport világát, az államtól függetlenné teszi a sportszervezeteket, másrészt a Nemzeti Sporttanács létrehozásával társadalmasítja a sportot“.

Az új 15 fős csúcsszervezet javaslatot tesz a rövid-, közép- és hosszú távú stratégia megalkotására, az állami támogatások elosztására, valamint lehetőséget és teret biztosít az érdekegyeztetésre.

A támogatások elosztása egycsatornás lesz

Az új jogszabály értelmében az állami támogatások elosztása egycsatornás lesz, vagyis egy és ugyanazon feladatra állami pénzt csak egy szervezeten keresztül lehet majd kapni.

A törvény egyúttal kimondja: a Magyar Olimpiai Bizottság a magyar sport egyik alapvető szervezete, a MOB továbbra is jelentős állami támogatásban részesül, mely biztosítja a sportolók zavartalan felkészülését és eredményes szereplését.

A leírtak szerint növekszik a sportszervezetek és sportszövetségek önállósága. Megszűnik többek között a hivatásos és az amatőr sportolók versenyengedélyére vonatkozó központi állami szabályozás, sportfegyelmi felelősségre vonást pedig a jövőben csak sportszövetség folytathat le.

A televíziós közvetítésekkel összefüggő jogdíjkérdéseket is szabályozza

A sporttörvény szabályozza a televíziós közvetítésekkel összefüggő jogdíjkérdéseket. E szerint a válogatottakkal kapcsolatos jog a sportszövetséget, a hazai versenyek, bajnoki- és kupamérkőzések közvetítési joga pedig a sportszervezeteket illeti meg.

A jogszabály „megalapítja“ a Nemzet Sportolója címet. Az elismerést és az azzal járó adómentes életjáradékot a magyar sport kimagasló egyéniségei nyerhetik el.