Molnár Ferenc örökösei nem perlik be a Pál utcai fiúkat szabadon megfilmesítő olasz céget, mert nincs elég pénzük. Az RTL Klub ma este vetíti a tévéfilmet, amiben Nemecsek anyja szeretőt tart, Boka apja pedig bordélyházba jár.

Ma este fél kilenckor vetíti az RTL Klub Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című ifjúsági regényből készült olasz tévéfilmet, amely már a magyarországi forgatás alatt botrányt kavart, mivel az író egyik örököse szerint a film forgatókönyve a világszerte ismert mű megcsúfolása. A bulvárlapokban gyakran közölt részletek szerint a filmváltozatban a grund őre, Janó szeretőt tart, sőt Nemecsek anyukája is megcsalja férjét, a szegény sorsú szabómestert.

Perelne

Horváth Ádám rendező, aki csak Molnár Ferenc színpadi műveinek jogai felett rendelkezik, korábban azt mondta, hogy a magyar asszisztenciával és részben az eredeti helyszíneken készült olasz produkció “a hazaszeret és a gyermeki önfeláldozás regényét a felnőttvilág piszkos ügyeit kiteregető történetté” alakította át, pedig az alkotók és a Molnár Ferenc szellemi hagyatékát gondozó amerikai ügyvédi iroda közt kötött szerződésben nincs szó az eredeti mű megváltoztatásának lehetőségéről.

Tavaly, a forgatás alatt Horváth Ádám kilátásba helyezte, hogy pert indít a film olasz készítői ellen, ha bemutatják az elkészült alkotást, de végül nem nyújtott be keresetet.

“Nyáron egyeztettem a Molnár-művek jogait kezelő ügyvédnővel, Lisa Alterrel, és úgy döntöttünk, hogy nem perelünk, mert legfeljebb a film címének módosítását, illetve a szereplők nevének megváltoztatását kérhettük volna az olasz bíróságtól, a hosszú jogi procedúra anyagi terheit azonban nem tudtuk volna vállalni” – mondta el kérdésünkre Horváth Ádám, aki hozzátette, hogy a pereskedés esélyeit az is rontotta, hogy az ifjúsági regény filmváltozatát az olasz miniszterelnök, Silvio Berlusconi vállalata, a MediaSet megbízásából készítette a gyártó Rizzoli Audiovisi cég.

Horváth Ádám információink szerint ennek ellenére fontolóra veszi, hogy a film magyarországi bemutatása után ne indítson-e kártérítési pert a tévéjátékot gyártó olasz stúdió ellen, hiszen véleménye szerint a Pál utcai fiúk filmváltozatáról várhatóan megjelenő kritikák bizonyítják majd, hogy mekkora erkölcsi kár érte Molnár Ferencet.

A perre azonban egyenlőre nincs meg a szükséges anyagi fedezet, mivel információink szerint Molnár Ferenc utolsó feleségének, Darvasi Lilinek amerikai leszármazottai nem akarják jogi útra terelni az ügyet, ezért a per teljes költségét Horváth Ádámnak kéne állnia.

Látniuk kell?

“Úgy gondolom, hogyha egy magyar műből filmet készítenek a világ bármely pontján, azt a magyar nézőknek feltétlenül látniuk kell” – nyilatkozta az Indexnek Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója, aki elmondta, hogy a filmet nemzetközi forgalmazótól vásárolták, ezért nem félnek attól, hogy bármilyen jogi kockázata lenne a Pál utcai fiúk bemutatásának.

“Felajánlottuk Horváth Ádámnak, hogy a tévéfilm sugárzása után, egy műsorban elmondja saját véleményét, de ő nem kívánt élni ezzel a lehetőséggel” -tette hozzá Kolosi.

A Pál utcai fiúk olasz feldolgozását Maurizio Zaccaro rendezte, aki már számos olasz irodalmi mű szabad feldolgozását készítette már el. A tévéfilmeknél szokatlanul nagy költségvetésből, öt millió euróból készült alkotást budapesti helyszíneken, nagyrészt a Pál utcához közel, a Tömő és a Leonardo da Vinci utca sarkán forgatták. Az alkotók egy kilométer hosszan rekonstruálták a századfordulós Pál utcát, a Füvészkertet és több más helyszínt is. Több szakértő azonban szóvá tette, hogy a film díszlettervezői nagyot tévedtek, hiszen a Pál utcai fiúk, amelyben Molnár Ferenc valójában saját gyermekkori emlékeit is felhasználta, nem 1907-ben, azaz a könyv megjelenésének évében, hanem tíz-tizenöt évvel korábban játszódik.

A filmet nagyrészt magyar szakemberek készítették, és sok szerepet magyar színészek játszanak. A két részes tévéfilmben így Virna Lisi, Mario Adorf, Giuseppe Battiston, Nancy Brilli, és Gabi Dohm mellett feltűnik Mácsai Pál, Molnár Piroska, Harkányi Endre és Ónodi Eszter is.

A film negyvennégy gyermekszereplőjét több mint négyezer jelentkező közül választották ki. Nemecsek Ernőt a tízéves Mesés Gáspár alakítja, akit a közelmúltban Gárdos Péter Az utolsó blues című filmjében láthattak először a mozinézők.