Májustól adómentesen fizethető osztalék az uniós tagállambeli anyacégnek. A társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvény szabályai úgy módosulnak, hogy a külföldi jogi személy mentesül a forrásadónak minősülő osztalékadó alól, ha legalább 2 éven keresztül és minimum 25 százalékos részesedéssel rendelkezik az osztalékot fizető magyar vállalkozásban.

Uniós taggá válásunktól a magyar anyavállalatnak fizetett osztalékra sem vethet ki – általában – forrásadót a leányvállalat tagállama.

A forrásadóztatás alóli mentesülés feltételeként előírt legalább kétéves és legalább 25 százalékos részesedés időtartamába a csatlakozás előtti időszak is beszámít. Ezentúl érdemes figyelni arra is, hogy a részesedés birtoklására előírt időtartamot a törvény nem követeli meg a kifizetéskor. Két évnél rövidebb idő esetén az adó levonása alól – kifizetéskor – kezességvállalás mellett mentesülhet a jövedelmet szerző. A kezességvállalás érvényességéhez adóhatósági jóváhagyás szükséges, az adózás rendjéről szóló törvény előírása szerint. Ha az adót a jövedelem kifizetésekor mégis levonnák, akkor a kétéves birtoklásra vonatkozó feltétel teljesülése után lehetőség van visszatérítést kérvényezni az adóhivatalnál.

Bővebben:
http://vg.hu/index3.php?…