Az egészségügyi tárca már dolgozik a szociális minimum meghatározásán – közölte Kökény Mihály szerdán Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottsága ülésén. A miniszter elmondta, hogy 2005-re elkészül az új szociális törvény koncepciója.

A jóléti fordulattal az igazságosabb támogatási rendszert és a legszegényebbek szociális helyzetének javítását kívánja megteremteni a kormány – mondta Kökény Mihály egészségügyi miniszter rendes évi meghallgatásán, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottsága ülésén szerdán. Kökény szerint a közhiedelemmel ellentétben, az igazi szegénység a kistelepüléseken élőket, a tartósan munkanélkülieket és a betegeket érinti. Ezért a kormány a jelenleg hatályos szociális törvény megújításakor ezeket a szempontokat kiemelten kezeli majd – fűzte hozzá.

A tervek szerint a kabinet egy hónapon belül tárgyal majd a szükséges intézkedésekről, így 2005-re megszülethet az átfogó koncepció. A jövő heti kormányülésen vitatják meg azt a konszolidációs programot, amely szerint az állam a régi, kisösszegű közüzemi tartozásokat átvállalná, hogy mérsékelje a lakossági eladósodást. Ez mintegy tízezer embert érint – mondta a miniszter. Szabó Erika (Fidesz) kérdésére válaszolva elmondta: a szociális minimum meghatározásán jelenleg dolgozik a tárca. Hozzátette: szakmailag és politikailag nem tartható, hogy az összes segélyt egyféle minimum törtrészében állapítják meg. Szűcs Lajos fideszes képviselő a méltányossági nyugdíjkérelmek feldolgozottságáról érdeklődött. A tárcavezető válaszában kifejtette, hogy az idei első negyedévben benyújtott kérelmek 80 százalékát már megvizsgálták, ez mintegy 26 ezer beadványt jelent. Kökény Mihály szerint a nagy érdeklődés azt mutatja, hogy az előző kormány nem volt elég körültekintő, amikor megszüntette a méltányossági nyugdíjemelést.