Sértik a tulajdonhoz való jogot a bankok akkor, amikor jelzálog melletti hitelezésnél irreálisan alacsony hitelbiztosítéki értéket állapítanak meg – állapította meg Lenkovics Barnabás országgyűlési biztos.

A banki ügyfeleknek szükségtelen és aránytalan jogsérelmet okozhat, valamint az Alkotmányban rögzített, tulajdonhoz való jogot veszélyezteti az a jelzálog-biztosíték mellett történő banki hitelezési gyakorlat, amely során az intézetek saját biztonságuk érdekében irreálisan alacsony hitelbiztosítéki értéket állapítanak meg, és többszörös biztosítékokat kötnek ki – állapítja meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosának jelentése, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Lenkovics Barnabás jelentése szerint a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményébe ütközik, ha a bank a fedezetként lekötött ingatlant valós áron alul értékeli, és így a hitelfedezeti értéket irreálisan alacsonyan állapítja meg. A hitelintézet akkor jár el helyesen, ha független szakértő bevonásával az ingatlan valós értékének 70 százalékát veszi a fedezeti értéknek – áll a vizsgálati jelentésben.

Az ombudsman külön vizsgálta a jelzálog és vételi jog együttes kikötése mellett megállapított hitelezést, mert a legtöbb alkotmányos sérelem ilyen esetekben következik be. Ugyan ez a gyakorlat nem ütközik a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseibe, de súlyos visszásságokat okoz, hogy az alacsony hitelbiztosítéki érték, egyben az adott ingatlan vételárát is jelenti – mutat rá jelentésében Lenkovics Barnabás.

Bővebben:
http://index.hu/…hitel040520/