Négynapos munkahetet vezetne be Belgiumban Guy Verhofstadt miniszterelnök. A változtatás korántsem jelenti azt, hogy a belgák kevesebbet dolgoznának, mint eddig.

A jelenlegi ötnapos helyett a négynapos munkahét bevezetése jótékony hatással lenne a belga vállalkozások versenyképességére – nyilatkozta egy flamand napilapnak Guy Verhofstadt.

Belgiumban az alkalmazottak jelenleg hetente 38 órát dolgoznak, s a túlórákért többletfizetésre jogosultak. A mostani rendszerben a heti munkaidő öt napra tagolódik, s elméletileg az alkalmazottakat többletfizetésben kellene részesíteni amennyiben a napi átlagot tekintve több mint 7,6 órát dolgoznak.

Guy Verhofstadt terve szerint a 38 órás munkaidőt négy napra osztanák be, így a munkáltatók napi 9 és fél órás munkaidőben foglalkoztatnák alkalmazottaikat. A kormányfő érvelése szerint az intézkedés növelné a belga cégek versenyképességét, ugyanakkor hosszú távon csökkentené a munkanélküliséget.

A belga munkaadók szövetsége, a Federations des Entreprises de Belgique (FEB) kedvezően fogadta a miniszterelnök javaslatát. A szakszervezetek kevésbé lelkesek, és a kérdésről a kormánnyal, illetve a munkaadókkal is tárgyalni kívánnak.