Ezer ügyvéd segíti Szaddám jogi védelmét

2004.07. 8. HVG

Kétezer önkéntes ügyvéd jelentkezett Irak egykori diktátorának jogi védelmére. A jelentkezők felét elfogadta a jordániai székhelyű ügyvédi csapat. A jogászokat konvojok szállítják Bagdadba. Szaddám védelmét több arab ország mellett Líbia is finanszírozza.

Issam Ghazawi, a Szaddám Huszein felesége, Sajida Khairallah által felkért 21 fős ügyvéd csapat egyik tagja hétfőn közölte, hogy a védők közül hétszázan nem arabok, s négyszázan amerikaiak és európaiak. Ghazawi szerint világszerte még kétszáz jogi konzultáns jelezte segítségét, és több mint ezer önkéntes ügyvéd utazik majd a védőket a Jordániából Bagdadba szállító buszokon. A ügyvédek jelezték, hogy féltik személyes biztonságukat Irakban, mondván: néhány tisztviselő azokat az arabokat támadja, akik szemében Szaddám Huszein nemzeti hős.

Az ügyvédek számolnak azzal is, hogy az iraki jogászok az érvényben lévő jogszabályokra hivatkozva akadályozzák majd munkájukat. A jelenleg hatályos törvények ugyanis nem teszik lehetővé, hogy iraki állampolgárt külföldiek védjenek. A jogászcsapat újra kérte az amerikai tisztviselőket, hogy kapcsolatba léphessenek ügyfelükkel, az előző kérésükre ugyanis nem érkezett érdemi válasz - állítja Ghazawi.

Bővebben:
http://hvg.hu/…rek_cikk.asp?…