Az Európai Bizottság azzal vádolja a Visa International hitelkártya-csoportot, hogy a szabályok megsértésével korlátozza a versenyt.

A vádakat a Bizottság egy bizalmas dokumentumban rögzítette, s azt most küldte meg a társaságnak. Az ellenvetések nyilatkozata” néven elhíresült összefoglaló bírság kiszabásának az alapja is lehet. A Visa és riválisa, a MasterCard az európai piac csaknem 90 százalékát mondhatják magukénak. Az Európai Bizottság elszánt a pénzügyi szolgáltatások piacának tisztába tételére”, ezért indított vizsgálatot mindkét nagy hitelkártya társaságnál, és vizsgálódik bankoknál is. A múlt hónapban a Bizottság illetékesei Európa-szerte megszállták az Euronext irodáit, és az idén már megbírságoltak egy francia hitelkártya kibocsátó társaságot versenyhátrány okozásért.

A MasterCard és a Visa korábban már kapott egy bűnlajstromot” a Bizottságtól; a testület akkor elsősorban azt kifogásolta, hogy megsarcolják a kereskedőket. A MasterCarddal szemben még folyik a vizsgálat; a Visa két évvel ezelőtt megegyezett a Bizottsággal, hogy csökkenti jutalékát. A Visával szemben most új kifogás, hogy nem fogadja be a Morgan Stanley szolgáltatásait, amelyeket az amerikai befektetési bank uniós kereskedőknek kínált. A Visa a reklamáló ügyfeleknek ezt azzal indokolta, hogy a Morgan Stanley maga is hitelkártya-kibocsátó.

Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy ez a fajta kizárásos üzletpolitika”, akadályozza a kereskedők és hitelkártya-intézetek közötti üzletkötések szabad versenyét. A Visa ezzel szemben azzal érvel, hogy a Morgan Stanley forgalmazza a számára közvetlen konkurenciát jelentő Discover hitelkártyát, és ha beengednék őket a Visa forgalmazói rendszerébe, akkor ezzel olyan információkhoz juttatnák az amerikai pénzintézetet, amelyek jogosulatlan versenyelőnyt jelentenének.