Az illetékek jelentős emeléséből fedezné a PM az szja-könnyítésekből adódó bevételkiesést. A legújabb előterjesztés szerint 50-60 százalékkal nőhet az egyes okmányokért fizetendő díj összege.

A magánútlevélért 4 ezer helyett 6 ezer forintot, illetve 6 ezer helyett 10 ezer forintot, a jogosítványért, forgalmiért, törzskönyvért 4 ezer helyett 6 ezer forintot, a vállalkozói igazolványokért és működési engedélyekért 10 ezer forintot kell majd fizetni, ha elfogadják a javaslatot. Az új lakás megszerzésének illetékmentességi értékhatára 30 millióról 15 millió forintra csökkenne. A legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlanokért is járna kedvezmény 15 millió forintig, s az illeték alapját az ezt meghaladó rész képezné. Kikerült az indítványból az a rendelkezés, amely szerint 40 ezerről 100 ezer forintra emelkedne a 35 évnél fiatalabbak első lakáshoz jutását segítő illetékkedvezmény maximuma. Ugyancsak nem szerepel a módosítások között, hogy egymillió forinttal csökkenne a legközelebbi rokontól örökölt lakás vagy vagyontárgyak esetén fizetendő illeték alapja.

Megszűnne ugyanakkor az értékpapír, a takarékbetét és az üzletrész öröklésének, illetve ajándékozásának illetékmentessége. Köbcentiméterenként 20 forintra emelt illetékkel terhelnék az 1800 köbcentiméternél nagyobbjárművek és az 500 köbcentinél nagyobb motorok megszerzését. A kisebb járművek illetéke maradna 15 forint.