A köztársasági elnök szeptember 27-én tesz javaslatot az új miniszterelnök személyére, a kormányprogramról pedig szeptember 29-én szavaz a parlament. A kormány új tagjai október 4-én teszik le az esküt.

“Szeptember 27-én a plenáris ülésen tesz a köztársasági elnök úr javaslatot a miniszterelnök személyére, de még ugyanezen az ülésen a miniszterelnök-jelölt a kormányprogramot átadja” – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, hozzátéve, hogy a kormányprogramot aznap minden képviselő meg fogja kapni. A kormányprogram vitája szeptember 29-én zajlik le.

Szili Katalin közölte: ugyanaznap kerül sor a miniszterelnök-jelölt zárszavára, illetve a kormányfő megválasztására és a kormányprogram elfogadására. Ezt követően nevezi meg a miniszterelnök kormányának tagjait, és kezdeményezi bizottsági meghallgatásukat. A kormányprogram elfogadásához és a miniszterelnök megválasztásához, amely egy szavazást jelent, az összes képviselő felének igen szavazatára van szükség. A bizottsági meghallgatások szeptember 30-án, október 1-jén, és ha szükséges, október 2-án, szombaton lesznek – közölte Szili Katalin. Hozzátette: az új kormány tagjai október 4-én teszik le az esküt.

Vitatott kérdés volt a frakciók között az, hogy rövid-e az idő a kormányprogram benyújtása és vitája között. “Tájékoztattam a frakciókat, hogy még azon esetekben, amikor ciklusváltás volt, akkor sem volt ez hosszabb, például az Orbán-kormány megalakulásakor a benyújtást követő harmadik napon már megkezdődött a vita” – emlékeztetett a házelnök.

A politikus elmondta: felvetette, hogy csak az új miniszterek meghallgatása történjen meg, melyre a Boross-kormány idejében volt már példa. “Ezt a javaslatomat egyik frakció sem támogatta” – tette hozzá. Az Országgyűlés elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón szólt arról is, hogy a pénzügyminiszter szeptember 30-án, a kormányprogram vitáját követő napon nyújtja át neki a 2005. évi költségvetésről szóló előterjesztést.