A Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) újra kell vizsgálnia, hogy a Ringier-csoport kisebbségiből többségi tulajdonossá válhat-e a Népszabadság Rt.-ben, miután a Fővárosi Bíróság csütörtökön kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében megsemmisítette a GVH döntését.

A Fővárosi Bíróság ítéletével új eljárásra kötelezte a versenyhivatalt, amely egy évvel ezelőtt meghozott döntésében nem engedélyezte a svájci médiacsoport számára az újabb tulajdonszerzést a társaságban. A döntés feletti örömének adott hangot közleményében a Ringier Kiadói Kft. is

Tavaly március elején jelentették be, hogy a Ringier Kiadói Kft. lett a Népszabadság Rt. többségi tulajdonosa; a tájékoztatás szerint a svájci médiavállalkozás tulajdonát képező Tabora B.V. a Népszabadság Rt. eddig birtokában lévő 49,9 százalékos tulajdonrésze mellé újabb 17,7 százalékot vett át a Bertelsmann AG/Gruner Jahr AG-tól. Akkor közölték, a felek megindítják a szükséges versenyhivatali eljárást, felvetődött ugyanis a kérdés: a Ringier, amely az országos terjesztésű napilappiac 49 százalékát birtokolta, nem kerül-e a vásárlással erőfölénybe. (A svájci médiabirodalom tulajdonában van a hazai napilapok közül a Magyar Hírlap, a Blikk és a Nemzeti Sport is.)

A GVH versenytanácsa tavaly szeptember 25-én döntött úgy, nem engedélyezi, hogy a Ringier-csoporthoz tartozó hollandiai Tabora B.V. megszerezze a Népszabadság Rt. feletti irányítást. Az indokolás szerint a kérelmezett vásárlás megvalósulásával gazdasági erőfölénybe került volna a Ringier-csoport. A versenyhivatalnak ezúttal – a bíróság döntésének értelmében – újra le kell folytatni a vizsgálatot.