A Verisign és egy gyermekek biztonságával foglalkozó csoport bemutatta új fejlesztését, mely nagyobb védelmet ígér a kicsiknek a Világhálón.

Az i-Stik token egy olyan kicsiny eszköz, melyet az internetezésre alkalmas számítógép USB portjába kell dugni. A rajta tárolt adatok (a gyermek kora és neme) révén aztán speciális internetes alkalmazások képesek ½felismerni½, hogy a számítógép előtt ülő mely korosztályba tartozik – például ennek segítségével létre lehet hozni olyan csevegőszobákat, ahova csak az ezen az azonosításon átesett és kiskorúnak minősített felhasználók léphetne be, kiszűrve ezzel például a pedofil hajlamú felnőtteket a gyerekek beszélgetéseiből.

Maga az ötlet egyébként nem új, a Verisign egy korábbi fejlesztéséből származik. A cég a tokent vállalati hálózatok felhasználói számára is kínálja, mint a jogosult hozzáférés azonosításának egyik hardveres eszközét. Persze abban senki sem kételkedik, hogy ezzel korántsem oldották meg véglegesen a problémát, de legalább ideig-óráig csökkenthető a gyerekekre ártalmas felnőttek mozgástere.

Az egyelőre még csak az USA-ban terjesztett eszközt számos helyi iskola diákja ingyenesen kapja meg. Az oktatási intézmények adminisztrátorai készítenek egy listát a tanulókról, melyben szerepel a gyerekek kora és neme, majd ezt az információt a Verisign rendelkezésére bocsátják. Ez utóbbi vállalat aztán a hozzá beérkező adatokat kódolt formában az egyes tokenekre helyezi, melyeket ezt követően eljuttatnak az érintett iskolákba. A program a következő tavasszal fog kiteljesedni, akkor tanintézmények ezreit tervezik bevonni a projektbe, mondta a Verisignnal együttműködő I-safe cég szóvivője.