"Napfényre a közérdekű adatokkal" - Konferencia az elektronikus információszabadságról

2004.10.22. IHM

A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. LXIII. törvénnyel Magyarország az információszabadság, azaz a közérdekű adatokhoz való hozzáférés szabályozása terén időlegesen a nemzetközi élvonalba került, ám a huszonegyedik században már érvényre kell juttatni az elektronikus információszabadság szempontjait is.

Ezáltal, valamint a közérdekű adatokhoz való hozzáférés törvényi garanciáinak pontosítása révén, a Magyar Köztársaság ismét élenjáróvá válhat az információszabadság terén. Ezt felismerve, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) az Igazságügyi Minisztériummal (IM) együttműködve jelenleg a szükséges új törvényi szabályozás tervezetét dolgozza ki.

A kormányzat célja, hogy az elektronikus információszabadság egyszerre óvja és szolgálja az állampolgárokat, azaz az állami intézményrendszer működése legyen minél átláthatóbb, az állampolgár személyes adatai pedig védettek legyenek. Információszabadság nélkül nincs demokrácia. Az elektronikus információszabadság nem csupán a közérdekű információkhoz való hozzáférési utak egyike, hanem a demokratizálódásnak, az információszabadság tényleges érvényesülésének és ezáltal a korrupció visszaszorításának is eszköze lehet.

Ennek jegyében az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Közép-Európai Egyetem Humanities Center, Center for Media and Communications Studies 2004. október 26-án Budapesten „Napfényre a közérdekű adatokkal” címmel nemzetközi konferenciát szervez az elektronikus információszabadság témájában. Az egynapos rendezvény célja, hogy az IHM és az IM együttműködésének eredményeként hamarosan elkészülő, elektronikus információszabadságot átfogóan szabályozó, illetve a közérdekű adatokhoz való hozzáférés törvényi garanciáit pontosító törvénytervezeteket bemutassa és a közvélemény figyelmét az információszabadsággal kapcsolatos kérdésekre irányítsa.

A konferencia angolul és magyarul zajlik, szinkrontolmácsolás biztosításával.

Időpont: 2004. október 26. (kedd), 9.30 - 17.00 óra

Helyszín: CEU (Közép-Európai Egyetem), Auditórium 1051 Budapest, Nádor u. 9.

Bővebb információk, regisztrációs lap:
http://www.ihm.hu/…41013_1.html

  • kapcsolódó anyagok
ADATVÉDELEM