Számos törvényt fogadott el, illetve módosított az Országgyűlés hétfőn: a képviselők döntöttek a szociális javaslatcsomagról, a Nemzeti Audiovizuális Archívum létrehozásáról és a bányászat új szabályozásáról is.

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta a szociális igazgatásról és ellátásról, a gyámügyi igazgatásról, valamint a családok támogatásáról szóló törvények módosítását. A javaslatcsomag – indoklása szerint – a szegénység terjedésének és mélyülésének megakadályozását szolgálja.

A módosítás újraszabályozza a szociális segélyezés rendszerét, és harminc százalékkal emeli a legsúlyosabb rokkant családtagokat ápolók ápolási díját. Emellett a hetvenöt évesnél idősebb egyedülálló nyugdíjasok járadékát felemeli a minimálnyugdíj 130 százalékára.

A módosítások révén létrejönnek a megyei szociális és gyámügyi hivatalok azzal a szándékkal, hogy a jövőben minél kevesebb diszkriminatív intézkedés történjen az igazgatásban. A javaslatcsomag számos preventív intézkedést tartalmaz a legrosszabb helyzetben élők eladósodásának megakadályozására, így a jövőben a halmozódó közületi adósságok esetében értesítik az adós lakhelye szerinti település jegyzőjét.

Ezenkívül a jelenlegi 200 ezerről 400 ezer forintra emelik a lakhatást már veszélyeztető közüzemi díjhátralék határát, és a hátralék törlesztésének idejét 24 hónapról 60 hónapra növelik.
A gyermekvédelmi törvény módosítása a gyermekek testi fenyítése elleni jogalkotást is magában foglalja.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a magyar nyelvű rádió- és televízióműsorok tárolására 2006. január 1-jével létrehozandó Nemzeti Audiovizuális Archívumról (NAVA) szóló törvényt.
A törvény 2006. január 1-jén lép hatályba.

Bővebben:
http://www.magyarorszag.hu/…0041220.html