A bíróság bizonyítottnak találta, hogy Kosáry János kamionsofõr halálát a csernobili katasztrófa okozta. A családnak elévülés miatt mégsem járt kártérítés. A perköltséget viszont nekik kell megfizetniük.

Kosáry Jánost, a Hungarocamion Rt. sofőrét 1986-ban, a csernobili katasztrófa után néhány nappal Kijevbe küldték. Csak hazatérése után értesült az atomreaktor felrobbanásáról. Ápolónő felesége azonnal elvitte kivizsgálásra. A leletek negatívak voltak, hét év elteltével azonban a sofőr csontfájdalmakra kezdett panaszkodni. Kiderült, hogy daganatos betegsége van. Munkáltatója a Bécsben lévő üzemorvoshoz küldte el kezelésre. 1993 szeptemberében leukémiában hunyt el.

A Legfelsőbb Bíróság elutasította a felperesek felülvizsgálati kérelmét, egyben a bíróság 160 ezer forint perköltség megfizetésére kötelezte a felpereseket. A Hungarocamion Rt. az ítélet birtokában a napokban felszólította Kosáryékat, hogy nyolc napon belül fizessék be ezt az összeget, különben tizenegy százalékos késedelmi kamatot számítanak fel.

Niederfiringer Ágnes ügyvéd képviselte az rt.-t. A NSZ szerette volna megkérdezni tőle, cége miért nem tekint el az említett összeg befizetésétől. Az Illés és Társai Ügyvédi Irodában közölték: az ügyvédnő nem elérhető.

Bővebben:
http://www.nol.hu/cikk/352357/