Gyakorlatias közösségi hozzáállás a felügyeleti reformhoz

2005.07. 3. JogiForum.hu

Charlie McCreevy, az Európai Unió közös piacért felelős biztosa kifejezte abbéli hajlandóságát, hogy érdemben foglalkozzon az EU sokat vitatott cégfelügyeleti törvényjavaslatával kapcsolatban felmerült vállalkozói kételyekkel.

Elmondta, hogy a vállalati felügyelőbizottságok kötelezővé tétele ügyében készen rugalmasságot tanúsítani, a bizottságok elvéhez azonban nem férhet kétség.

„Gyakorlatias ember vagyok” – jelentette ki a biztos keddi, luxembourgi beszédében.
McCreevy állásfoglalására az után került sor, hogy az elmúlt hetek során üzleti szervezetek kőkemény lobbitevékenységet folytattak a minden bejegyzett vállalat számára kötelezően felállítandó felügyelőbizottságokra vonatkozó javaslat ellenében. A szervezetek attól tartanak, hogy az EU-kezdeményezés aláásná az egyes tagországok cégvezetésre vonatkozó szabályozásait, és indokolatlanul szigorítaná a könyvvizsgálati rendszert.

Az elmúlt héten a javaslat ellenzői részsikert könyvelhettek el, mikor az Európai Parlament megfelelő bizottsága egy rugalmasabb szabályozás bevezetésére voksolt, mely nagyrészt sértetlenül hagyná a cégfelügyeletre vonatkozó nemzeti jogszabályokat. Ezt a nézőpontot azonban még a teljes Parlamentnek és a tagországoknak éppúgy jóvá kellene hagyniuk, mint az Európai Bizottságnak, mely eddig rendületlenül kitartott az eredeti javaslat mellett.

McCreevy biztos szerint azonban „semmi forradalmi” nincs a javaslatban. „A legtöbb európai vállalat, mely igazán komolyan veszi a cégvezetési tevékenységet, már rendelkezik saját felügyelőbizottsággal.” – mondta. Hozzátette azonban: „Ha a direktíva megerősíti a mai, jól bevált felügyelőbizottságoknak - mint a könyvvizsgálati tevékenység kipróbált kereteinek - elvét, akkor hajlandó leszek némi rugalmasságra.”

Peter Montagnon, a Brit Biztosítók Egyesületének beruházási igazgatója üdvözölte ezt a megígért rugalmasságot, és reméli, hogy az „elvezet a probléma megoldásához, és így az irányelv gyorsan útjára indulhat majd”.

McCreevy úr szóvivője elmondta azonban, hogy a biztos kijelentéseit egyáltalán nem lehet a Parlament rugalmasabb javaslata melletti egyértelmű állásfoglalásként értelmezni. Azt is hozzátette viszont, hogy a Bizottság célja a Parlamenttel és a tagországokkal való megegyezés kialakítása, mely lehetővé tenné, hogy az Unió hosszúra nyújtott egyeztetési procedúra mellőzésével formálisan is elfogadja a törvényt.

Korábban:
Európai Parlament az új cégfelügyelet ellen
A Brit Iparszövetség torkig van a tervezett EU-reformokkal

  • kapcsolódó anyagok
TÁRSASÁGI JOG