Hétfőn Budapesten tárgyaltak az európai hírközlési szabályozók szakértői, hogy kialakítsák közös álláspontjukat az Európai Uniós hírközlési szabályozási rendszer felülvizsgálatának kezdetére, közölte a megbeszélést szervező Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH).

Az Európai Bizottság a jelenlegi, 2003 óta érvényben lévő és Magyarországon 2004-től átvett keretszabályozási rendszer felülvizsgálatát novemberben kezdi el.

A hétfői budapesti IRG (Independent Regulators Group – Független Szabályozók Csoportja) projekt ülés célja az volt, hogy a felülvizsgálati folyamatba a lehető legkorábban becsatolásra kerülhessen a feladatot a gyakorlatban végrehajtó európai hírközlés szabályozó hatóságok közös álláspontja.

Pataki Dániel, az NHH elnöke elmondta, hogy a keretszabályozások felülvizsgálatában Magyarország és az NHH kiemelt szerepet kíván játszani, és így minden eddiginél erőteljesebben akarja hasznosítani a magyar tapasztalatokat.

A projekt feladata a 18 hírközlés-piaci EU ajánlásra, valamint a tagállamok és az EU Bizottság közötti eljárásra vonatkozó álláspont kialakítása, valamint – 2006 elejére – a keretszabályozás fontosabb elemeivel kapcsolatos álláspontok, változtatási igények megfogalmazása.

Az IRG előzetes álláspontja szerint a keretszabályozás jelenlegi rendszere működőképes, de szükség van kisebb változtatásokra, egyebek között a jelenleginél nagyobb rugalmasság biztosítására, hogy kezelhetővé váljanak az egyes tagállamokban meglévő piaci sajátosságok.

Pataki Dániel szerint Magyarország és az NHH a keretszabályozás felülvizsgálatában betöltött kiemelt szerepet a gyors és kiemelkedő minőségű piacelemzési eljárásnak, valamint a határozatok sikeres EU Bizottsági jóváhagyásainak köszönheti.

A 18 piacra kiterjedő, a hírközlési szektor egészét lefedő piacelemzési folyamat újabb körét a közelmúltban megkezdő NHH 2005 májusában a 25 EU tagország között a második helyen állt 16, az EU Bizottság által jóváhagyott határozattal.