TASZ: Vállaljon felelősséget az állam a kötelező védőoltásokért!

2005.10.31. Jogi Fórum / TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Védegylet levélben fordult a négy parlamenti párt frakcióvezetőjéhez amiatt, hogy október 30-ával megszűnik az állam kártalanítási kötelezettsége a védőoltások esetleges szövődményeivel kapcsolatban.

A nyáron elfogadott ún. Gyógyszertörvény október 30-ával hatályon kívül helyezte az egészségügyi törvénynek azt a passzusát, amely szerint az állam kártalanítást fizet, ha a kötelező védőoltás egészségkárosodáshoz vagy halálhoz vezet.

A TASZ és a Védegylet úgy látja: a kötelezően előírt védőoltások esetleges következményeivel kapcsolatban az államnak vállalnia kell a kártalanítást, ill. gondoskodnia kell a kártalanítás fedezetéről. A két szervezet utal arra: számtalan esetben büntetőeljárást is indítottak olyan szülők ellen, akik nem engedték, hogy gyermekük védőoltást kapjon. A büntetőhatalmat is gyakorló állam ezért sem háríthatja el a felelősséget a védőoltások esetleges szövődményeivel kapcsolatban.

A gyógyszertörvény megszüntette az állam mögöttes – kisegítő jellegű – helytállási kötelezettségét a vizsgálati készítmények klinikai tesztelésével kapcsolatban felmerülő szövődményekért is.

A TASZ és a Védegylet egyik esetben sem látja világos indokát az állami felelősség-elhárításnak.

A két szervezet ezért – a frakcióvezetőkön keresztül – arra kéri a törvényhozókat, hogy haladéktalanul módosítsák az egészségügyi törvényt a kötelező védőoltásokkal összefüggő állami kártalanítási kötelezettség visszaállítása érdekében, és ugyanezt vegyék fontolóra a vizsgálati készítmények kipróbálása kapcsán is.

  • kapcsolódó anyagok
EGÉSZSÉGÜGY