A világ több mint 170 országának állam- és kormányfői, szakminiszterei, valamint üzleti körök és civil szervezetek képviselőinek részvételével kerül sor 2005. november 16-18. között Tuniszban az ENSZ Információs Társadalom Csúcstalálkozójára (World Summit on the Information Society). Hazánkat Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter képviseli.

A világfórum jelentősége az információs társadalom szempontjából az 1992-es Riói Csúcshoz hasonlítható, melynek köszönhetően a környezetvédelem ügye a figyelem középpontjába került, és azóta is meghatározó tényezője a világban zajló folyamatoknak.

A WSIS célja, hogy a világ országai közösen elfogadott koncepció szerint beazonosítsák az Információs Társadalom létrehozásával kapcsolatos alapvető célokat, konkrét teendőket, és a legmagasabb politikai szinten kötelezzék el magukat ezek mellett. A csúcstalálkozó többek között olyan alapkérdéseket vitat meg, mint a fejlett és a fejlődő régiók közötti digitális szakadék felszámolása, az Internet irányítása és biztonsága. A tuniszi folyamat a várakozások szerint minőségileg új szintre helyezi az információs társadalom ügyét az egész világban, amelynek következtében az ICT szektor számára új perspektívák nyílnak, és számos új üzleti lehetőség is adódik.

A Csúcstalálkozót előkészítő folyamat alelnökeként Magyarország aktív szerepet vállal az információs társadalom fejlődését célzó globális párbeszéd előmozdításában, amely a privát szféra és a civil társadalom bevonásával zajlik. Sólyom László köztársasági elnök külön üzenetben köszönti a csúcstalálkozó résztvevőit, amelyet a Magyar Köztársaságot a csúcstalálkozón képviselő Kovács Kálmán informatikai és hírközlési miniszter „tolmácsol”. Kovács Kálmán beszédében hangsúlyozni kívánja, hogy magyar részről a WSIS keretében a digitális szakadék felszámolása mellett prioritásként kezeljük a hálózatbiztonság és az információszabadság kérdéseit. A tuniszi felszólalás ugyanakkor egyedülálló alkalom Magyarországnak, hogy – az alelnöki szerep által „megerősítve” – felhívja a figyelmet magára, mint potenciális regionális tudásközpontra. A magyar miniszter elnököli a Csúcstalálkozó egyik plenáris ülését is.

A WSIS ideje alatt nagyszabású szakmai kiállításra és több mint 200 különféle tematikájú párhuzamos eseményre is sor kerül. A Csúcstalálkozó ily módon az év egyik legmeghatározóbb szakmai és politikai eseménye lesz, amely hosszabb távon komoly változásokat eredményezhet az információs társadalom helyzetében.

További információ:
WSIS: http://www.itu.int/wsis
WSA: http://www.wsis-award.org
ICT 4 all: http://www.expo.ict4all-tunis.org